Weer op volle zee

Array

Het nationaal zorgdebat in Carré op 21 januari was uitverkocht. Sprekers uit de hele zorg – patiënten, verpleegkundigen, artsen en bestuurders – hebben luid laten horen waar de echte knelpunten zitten. De politiek omarmde volledig de speerpunten van Het Roer Moet Om: gelijkwaardigheid, vertrouwen, samenwerking en overlast door de bureaucratie. Enkele partijen hebben hun partijprogramma aangepast of zelfs een nieuwe visie op zorg kenbaar gemaakt. Bijna alle partijen of hun leden nemen verder afstand van de marktwerking in de zorg. Dat is niet alleen de verdienste van Het Roer Moet Om. Jullie massale ondertekening van ons manifest heeft ons in die positie gebracht. Zeker nu de negen aanwezige politieke partijen hebben uitgesproken dat de bureaucratie met 50% gereduceerd moeten worden.

Een heel ander winstpunt van het debat is dat een meerderheid in de Tweede Kamer verstrekkende maatregelen wil nemen om het roken door jongeren te ontmoedigen. Na een indrukwekkende powerpitch van Pim van Gool, hoogleraar neurologie en voorzitter van de Gezondheidsraad, hebben PvdA, GroenLinks, D’66, CDA, CU, SGP en SP, vergaande toezeggingen op dit punt gedaan. Waarmee weer gedemonstreerd wordt dat professionals die zélf op de bres gaan staan héél veel kunnen bereiken.

Nationaal zorgdebat

Het nationaal zorgdebat, onder regie van Het Roer Moet Om en Platform Nieuwe Zorg en ondersteund door de VvAA, heeft veel publiciteit opgeleverd. Dezelfde dag stond ons debat in de Europese top 3 van tweets. Op onze website www.hetroermoetom.nu kun je persartikelen lezen en een indruk van de dag krijgen door een boekje en filmpjes te downloaden.

Het Roer Moet Om neemt in het verlengde van het debat de komende tijd het voortouw om te komen tot een ‘Deltaplan voor de zorg’: een plan waarin professionele samenwerking, zorg voor kwetsbaren en reductie van bureaucratie en controle leidend worden.

LHV, NHG en Ineen: meer samen, meer visie

Daarnaast is het vergroten van de samenwerking tussen de LHV, NHG en Ineen een belangrijk punt voor het actiecomité. Al een jaar lang pleiten we ervoor dat deze drie beroepsorganisaties meer cohesie en visie moeten gaan uitstralen, in plaats van een eigen koers te varen. We hebben visies geformuleerd, op huisartsenorganisatie van de toekomst, op kwaliteit en op chronische zorg. Ook de rol van onze eigen kwaliteits- en accrediteringssystemen in de toegenomen administratieve overlast en controledrift is aangekaart. Al die signalen hebben helaas niet geleid tot bestuurlijke standpunten, noch tot het initiëren van brede discussie binnen de eigen verenigingen. Onze toegestoken hand is kortom niet aangepakt in 2016. En dat gaat steeds meer wringen, zeker nu de politiek vergaande stappen op deze thema’s gaat zetten. Als beroepsgroep moeten we het gezamenlijk belang voorop stellen. Leiderschap en regie zijn dé sleutelwoorden. We voeren dezer dagen hierover indringende gesprekken met zowel LHV, NHG als Ineen. De uitkomst van deze gesprekken gaan wij natuurlijk met jullie delen, op dit moment zijn wij niet optimistisch.

En verder op de radar…

We zijn met leden van de Tweede Kamer bezig om via een Schrapwet onnodige wet- en regelgeving in de zorg op te heffen. Ook proberen we ons steentje bij te dragen aan het instellen van een Staatscommissie die het zorgsysteem gaat herijken. Eind 2017 willen we een ‘Nationaal Schrapcongres’ organiseren: de politiek, IGZ, NZA, zorgverzekeraars en beroepsorganisaties laten de zorgprofessionals zien welke concrete daden hebben geleid tot afname van de bureaucratie en vernieuwing van kwaliteitssystemen. Met Denemarken als lichtend voorbeeld, daar zijn tijdrovende en niet effectieve accrediteringssystemen afgeschaft en is men op zoek naar betere methoden.

Zo blijven wij als actiecomité onze rol vervullen: vanuit onze denkkracht samen met andere constructieve denkers en doeners de aanjager zijn voor essentiële veranderingen in de zorg. Wat betreft de huisartsenzorg blijven wij strijden voor de speerpunten van het manifest van de bezorgde huisarts: gelijkwaardigheid, vertrouwen, samenwerking en overlast door bureaucratie. Die handschoen kunnen we alleen samen met jullie oppakken. We hebben jullie hard nodig in de komende tijd. Trek samen op met collega’s, medewerkers in de thuiszorg, de GGZ en het regionaal ziekenhuis. Werk samen op inhoud en goede zorg, laat financiën niet het voornaamste doel zijn en laat je niet afschrikken door bestuurlijke prietpraat. Laat horen waar jullie mee bezig zijn en help ons om richting te geven aan jullie eigen organisaties als LHV, VPH, NHG, zorggroepen en huisartsenposten.

Bron: Het actiecomité Het Roer Moet Om

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen