VIG: Ruimte maken voor personalised medicine

Array

Er is veel mogelijk, maar ook nog veel te doen om als samenleving maximaal te profiteren van de ontwikkelingen bij personalised medicine. Dat was de conclusie van het twaalfde kennisatelier van de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen, dinsdag in Den Haag.

Na een kort algemeen overzicht ging Marjolein Weda (RIVM) uitgebreid in op de aanbevelingen en conclusies uit het vorig jaar verschenen rapport van het RIVM over personalised medicine. Daarin staat onder meer dat de behandeling met medicijnen op basis van individuele kenmerken van een patiënt, zoals erfelijke eigenschappen, veel kansen biedt om therapieën per patiënt effectiever te maken. Een van de uitdagingen is dat erfelijke informatie van een persoon maar een deel van de puzzel vormt bij effectieve behandeling van een ziekte met medicijnen. Ook andere factoren kunnen een rol spelen, zoals leeftijd, geslacht, eetgewoonten, aanwezigheid van andere ziekten en het gebruik van meerdere medicijnen tegelijk.

Uitdagingen

Een hele reeks uitdagingen op het vlak van research & development, registratie, vergoedingen en data-infrastructuur passeerden de revue. Weda gaf aan dat er een belangrijke taak ligt voor de overheid  om te investeren in diagnostiek die het mogelijkheid maakt om patiënten gerichter te behandelen. Het verhaal van Tim Kievits (diagnostisch bedrijf Vitromics) sloot daar goed op aan. Duidelijk werd dat het oplossen van al die uitdagingen een zaak van lange adem zal zijn.

Kansen voor patiënt

Kievits beschreef zijn eigen ervaringen van de laatste tien jaar, concluderend dat personalised medicine nog niet echt op het vizier staat bij alle cruciale partijen in de zorg. Hij ziet een belangrijke taak voor de geneesmiddelensector bij de verdere educatie van de patiënt, de zorgverlener en de overheid over de (on)mogelijkheden van personalised medicine. Kievits sloot zijn verhaal af met een aantal recente voorbeelden van therapie op maat en zijn visie op de kansen voor de patiënt, de samenleving en de geneesmiddelenbranche.

Contact

Circa veertig mensen bezochten dit kennisatelier. Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u contact opnemen met Peter Bertens, senior beleidsadviseur bij de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen, via [email protected]

Bron: Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen