Verzekeraars investeren in personalised medicine
ArrayZorgverzekeraars CZ, Zilveren Kruis en Menzis steken € 3 miljoen in een technologie die er voor zorgt dat patiënten meer medicijnen op maat kunnen krijgen. Met de nieuwe techniek kan vooraf worden getest of een middel bij een specifieke patiënt aanslaat.
De Utrechtse hoogleraar Hans Clevers en zijn medewerkers ontwikkelden de technologie. Ze nemen cellen af van patiënten, om deze te kweken tot een mini-orgaan, bijvoorbeeld een minidarm. In het laboratorium wordt vervolgens op het mini-orgaan getest wat een bepaald medicijn doet voor deze patiënt.
Snelheid
Het grote voordeel van deze techniek is de snelle duidelijkheid. Niet alle medicijnen werken namelijk bij alle patiënten. Door dit vooraf te testen, wordt het eenvoudiger om de kwaliteit van leven van de patiënt te behouden of verbeteren. Bovendien zorgt het voor een goed en effectief gebruik van geneesmiddelen. Belangrijk, omdat juist de nieuwe medicijnen vaak kostbaar zijn. Door een gerichte inzet blijft er meer geld over voor andere nieuwe geneesmiddelen.
Minidarmpjes
Clevers ontwikkelde in het Hubrecht Institute de minidarmpjes die nu worden gebruikt voor patiënten met taaislijmziekte (cystic fibrosis). De eerste resultaten zijn positief. Het geld van de verzekeraars is bestemd voor de validatie van deze technologie, in eerste instantie voor het medicijn tegen taaislijmziekte. Het tv-programma EenVandaag besteedde woensdag aandacht aan de nieuwe techniek, die door CZ wordt omschreven als ‘baanbrekend’. Diverse Europese ziekenhuizen tonen interesse in de methode.
Kennisatelier
De Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen beschouwt de nieuwe technologie als een belangrijke stap op weg naar personalised medicines. Dat is een onderwerp waar de Vereniging en haar leden in 2017 veel aandacht aan schenken, bijvoorbeeld in een Kennisatelier op 24 januari. Ook op 31 januari, als de Vereniging met stakeholders spreekt over de nieuwe Geneesmiddelenagenda, zal er aandacht zijn voor dit onderwerp.
Meer informatie en aanmelden Kennisatelier
Uitzending EenVandaag
Bron: VIG