Urineverlies en plasproblemen kunnen onzekerheid en ongerustheid veroorzaken

Array
“Dit artikel is in samenwerking met Granufink tot stand gekomen”

Plasklachten zoals ’s nachts plassen, ongewenst urineverlies, een abnormale aandrang tot plassen, en moeilijk plassen zijn vervelende problemen die in het dagelijks leven voor onzekerheid en ongemak kunnen zorgen. Slechts een derde van de mensen met plasproblemen bespreekt dit met een huisarts. Mensen die er last van hebben staan vaak nog volop in het leven en kunnen zich beperkt voelen in hun doen en laten. Een gesprek met de huisarts valt velen dan ook zwaar.

Onzekerheid, schaamte en angst voor “erger”

Wanneer mannen last krijgen van plasproblemen en ongewenst urineverlies, bijvoorbeeld in de vorm van nadruppelen, wordt door hen vaak de relatie gelegd met prostaatklachten. Vanaf het dertigste levensjaar begint de prostaat bij de meeste mannen onder invloed van het mannelijke geslachtshormoon testosteron langzaam te groeien. Bij 30% van de mannen zal in de loop van hun leven een goedaardige vergroting van de prostaat optreden. Meestal gebeurt dit vanaf het 50e levensjaar.

Een vergrote prostaat kan de plasbuis afknellen of blokkeren waardoor de urinestraal zwakker wordt en het lastiger wordt om de blaas (volledig) te legen. In dat laatste geval zorgt de achtergebleven urine steeds weer voor nieuwe aandrang die met name ’s nachts plaatsvindt. Dit kan leiden tot een verstoorde nachtrust waardoor u de volgende dag minder uitgerust bent. Om er zeker van te zijn dat uw prostaat goedaardig vergroot is, is het noodzakelijk om dit door een huisarts of medisch specialist te laten vaststellen.

Veel mannen schamen zich voor hun klachten of denken dat het normale problemen zijn die bij het ouder worden horen, waar niets aan gedaan kan worden. Echter is er een zelfzorgbehandeling beschikbaar die de klachten kan verminderen. Bij twijfel dient u altijd uw huisarts te raadplegen.

Ook bij vrouwen kunnen schaamte en onzekerheid beperkend werken op het onderhouden van sociale contacten uit angst dat anderen merken dat men last heeft van urineverlies. Soms maken vrouwen zich ongerust als zij opeens plasklachten hebben die ze niet kunnen plaatsen. Vrouwen die de overgang naderen hebben vaak last van ongewenst urineverlies, bijvoorbeeld als zij lachen, niezen of iets zwaars optillen.

Ook jonge zwangere vrouwen kunnen tijdens of na hun zwangerschap last hebben van ongewenst urineverlies. Voor veel vrouwen komt dit als een complete verrassing en kan dit een bron van angst, onzekerheid en schaamte zijn. Dit is echter in veel gevallen niet nodig. De meeste vormen van urineverlies zijn namelijk gemakkelijk te verhelpen met zelfzorgbehandelingen. Bij twijfel dient u uw huisarts te raadplegen.

Wat kunt u zelf doen?

Verliest u urine bij activiteiten zoals hoesten, tillen, vrijen, sporten en lachen? Moet u ’s nachts vaak uit bed om naar het toilet te gaan? Zoekt u eerst uit of en waar er in een horecagelegenheid of sportaccommodatie een toilet te vinden is? En gaat u voor de zekerheid vaker naar het toilet?

In Nederland hebben circa 3,5 tot 5 miljoen mensen last van plasproblemen zoals ongewenst urineverlies, overmatig vaak plassen, nachtelijk plassen en een sterke aandrang tot plassen. U staat hierin dus niet alleen. In veel gevallen zijn de plasklachten eenvoudig te verhelpen en zijn de oorzaken voor plasproblemen niet iets waar u zich ongerust over hoeft te maken. Voldoende beweging en een gezond voedingspatroon kunnen al een goede eerste stap zijn om urineverlies en plasklachten te verminderen. Vermijd koffie en alcohol; deze prikkelen de blaas waardoor u vaker moet plassen. Ook kunt u uw bekkenbodemspieren trainen. Dit doet u door de spieren aan te spannen waarmee u een ‘denkbeeldige’ plas moet ophouden en weer los laat.

Tevens is er nu een zelfzorggeneesmiddel beschikbaar voor de behandeling van plasproblemen en urineverlies bij mannen en vrouwen, genaamd GRANUFINK. De actieve ingrediënten verminderen plasklachten zoals ongewenst urineverlies, een abnormale aandrang en het vaak moeten plassen (overdag en ’s nachts). Zo kunt u blijven genieten van uw actieve leven. GRANUFINK is zonder recept verkrijgbaar bij uw apotheek of drogisterij en discreet online te bestellen in de officiële GRANUFINK webshop. Voor meer informatie over GRANUFINK kunt u op werkdagen contact opnemen met de advies- en informatielijn op telefoonnummer 010-2211007 of een bezoek brengen aan de website: https://www.granufink.nl. Indien uw klachten binnen 7 dagen erger worden of na 4 weken niet minder zijn geworden, neem dan contact op met uw huisarts.

GRANUFINK is een traditioneel kruidengeneesmiddel. De indicatie is uitsluitend gebaseerd op langdurige gebruikservaring en niet op klinisch bewijs. Lees voor aankoop de aanwijzingen op de verpakking. Niet gebruiken bij kinderen en jongeren onder de 18 jaar. Indien uw klachten binnen 7 dagen erger worden of na 4 weken niet minder zijn geworden, neem dan contact op met uw huisarts. KOAG-KAG nr. 24-1216-1927.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen