
1000 nieuwe burgerhulpverleners vandaag geregistreerd
ArrayEen stapje dichterbij de 6-Minutenzone
Gisteren kregen 1000 mensen in één dag een reanimatietraining om burgerhulpverlener te worden. De Hartstichting organiseerde in samenwerking met Opel en Feyenoord de grootschalige training in De Kuip om burgerhulpverleners te werven. Om slachtoffers van een hartstilstand binnen de cruciale zes minuten te kunnen reanimeren, is een netwerk van burgerhulpverleners nodig. In totaal zijn er minimaal 170.000 geregistreerde burgerhulpverleners nodig voor een sluitend netwerk. Vandaag zijn er 1000 burgerhulpverleners bijgekomen, een stap dichterbij een landelijke 6-Minutenzone.
De training is onderdeel van de samenwerking tussen Opel, Feyenoord en de Hartstichting. Deze maatschappelijke invulling van het partnership tussen Opel en Feyenoord onder de noemer ‘Hand in hand voor het leven’ heeft tot doel om uiteindelijk iedereen in Nederland binnen zes minuten te kunnen reanimeren bij een hartstilstand.
Alle facetten van reanimeren
De deelnemers leerden vandaag hoe je een hartstilstand herkent, wat je dan als eerste moet doen, hoe je iemand beademt en borstcompressies geeft, in welk tempo en hoe je een AED aansluit en bedient. Voorwaarde voor gratis deelname was dat alle cursisten zich direct na afloop van de cursus inschreven als burgerhulpverlener via het oproepsysteem.
Nog 20.000 nodig in Nederland
Het afgelopen jaar heeft de Hartstichting zich ingezet om de doelstelling van 170.000 burgerhulpverleners te halen. De training van vandaag is een van de acties die bijdragen aan het behalen ervan. De doelstelling is nog niet gehaald. Nog een kleine 20.000 geregistreerde burgerhulpverleners zijn nodig om overal in Nederland op tijd te kunnen starten met reanimeren. “We roepen dan ook iedereen die kan reanimeren nogmaals op om zich te registreren, “aldus Floris Italianer van de Hartstichting. “Als burgerhulpverlener kun je levens redden in jouw buurt!”
Levens redden bij een hartstilstand
De Hartstichting heeft het doel om iedereen in Nederland binnen 6 minuten te kunnen helpen bij een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Reanimatie en de inzet van een AED binnen 6 minuten biedt de grootste kans op overleving. Jaarlijks kunnen zo 2500 levens worden gered. Om dit te kunnen bereiken, bouwt de Hartstichting aan een netwerk van burgerhulpverleners (1% van de Nederlandse bevolking), goed verspreid over het land, die in geval van nood een buurtbewoner direct kunnen helpen. Op dit moment staan 150.000 Nederlanders geregistreerd als burgerhulpverlener.
Bron: Hartstichting