Kamermeerderheid achter voorstel Diabetesvereniging voor bloedglucosemeterkeuze

Array

Vandaag in de media: een meerderheid van de Tweede Kamer staat achter het plan van Diabetesvereniging Nederland (DVN) en de EADV (diabetesverpleegkundigen) om mensen met diabetes een keuzehulp aan te bieden waarmee ze de beste bij hen passende bloedglucosemeter kunnen kiezen. DVN wil een dergelijke online tool samen met zorgverleners gaan ontwikkelen en onderhouden.

Kompas

“Een belangrijke doorbraak”, zo zegt directeur Olof King van DVN. “Een bij jou passende bloedglucosemeter is van levensbelang om je diabetes goed te managen. Hiermee meet je de waarden in je bloed, waarmee je bijvoorbeeld de juiste hoeveelheid insuline berekent, of andere beslissingen neemt. Vergelijk het met een kompas op volle zee: zelfs bij een kleine afwijking kom je uiteindelijk in de problemen”. Mensen met diabetes moeten hun meter vertrouwen en er goed mee overweg kunnen. Helaas is het niet vanzelfsprekend dat iemand met diabetes een passende meter krijgt. DVN heeft eerder al de alarmklok geluid, omdat kostenbesparingen (zorgverzekeraars) en marges (leveranciers) vaak de doorslag geven boven kwaliteit van zorg.

Nauwkeurigheid

Diabetesverereniging Nederland vindt het belangrijk dat de patiënt samen met de arts, of een daarmee samenwerkende verpleegkundige, de bloedglucosemeter kiest. En de zorgverleners zijn het met ons eens: “Het is mijn vak om samen met de patiënt de juiste behandeltherapie vast te stellen. Daar hoort de keuze voor de bloedglucosemeter absoluut bij, omdat hiermee ook de nauwkeurigheid van een correctiedosis met insuline wordt bepaald. Het gaat dus om het totaal van goede en veilige zorgverlening. Dat laat ik niet aan derden over,” zo stelt kinderarts-diabetoloog Henk Veeze.

Keuzehulp

Met de beoogde online keuzehulp verschuift de macht naar de patiënt. Een keuzehulp helpt de patiënt om stapsgewijs te bepalen welke meter het beste bij hem past, uit de door de zorgverzekeraar ingekochte meters. “Het is dan wel van belang dat de zorgverzekeraars een ruime keuze bieden, maar daar zal DVN nauw op toezien”, aldus King. “DVN is hoe dan ook blij met de politieke steun, want hiermee kunnen we er voor zorgen dat het begrip “de patiënt centraal” geen holle frase is. Met de keuzehulp ligt de keuze straks waar die hoort: in de behandelkamer”.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen