Psychische klachten vóór trauma zeer belangrijke voorspeller voor klachten erná

Array

Waarom kampt de één met voortdurende en ernstige psychische en post-traumatische stressklachten na een traumatische gebeurtenis en de ander niet? Nieuw grootschalig longitudinaal onderzoek onder de Nederlandse bevolking geeft daarop een helder antwoord: van zeer groot belang blijkt hoe het vóór het trauma met de getroffene ging. Hulpverleners zouden daar rekening mee moeten houden.

Van de getroffenen met ernstige langdurige psychische klachten in de jaren vóór het trauma had 57% in de eerste maanden na een ingrijpende gebeurtenis ook ernstige PTSS- klachten. Na zowel vier als acht maanden kampte circa 44% met deze klachten. In de groep die nauwelijks met psychische klachten kampte in de drie jaar vóór het trauma zijn deze percentages 21%, 13% en circa 12%. Wat in het onderzoek verder opvalt is dat de ervaren ernst van het trauma, als oorzaak of beïnvloeder van klachten, binnen een jaar sterk afneemt. Zorggebruik na trauma’s blijkt eveneens sterk afhankelijk van zorggebruik ervoor.

Geen verschil

De resultaten tonen ook opvallende overeenkomsten tussen getroffenen en niet-getroffenen. 91% van de mensen met ernstige langdurige psychische klachten had dezelfde klachten een jaar later. Bij mensen met zeer geringe klachten was dat slechts 3%. Getroffenen en niet-getroffenen bleken hierin niet te verschillen. Ook de ernst van het trauma maakte geen verschil. Dezelfde resultaten deden zich voor bij gezondheidsgerelateerde beperkingen.

3000 personen

De bevindingen zijn gebaseerd op onderzoek onder een representatieve groep van circa 3000 personen die gedurende 4 jaar aan 7 enquêtes hebben deelgenomen. Ruim 300 personen bleken in de eerste helft van 2012 getroffen te zijn door ingrijpende of traumatische gebeurtenissen.

Psychische conditie

De resultaten laten zien dat hulpverleners bijzonder voorzichtig moeten zijn met het toeschrijven van stress symptomen, psychische klachten en beperkingen aan een meegemaakt trauma: ze waren vaak daarvoor al aanwezig. Het is het daarom van belang goed te kijken naar de psychische conditie voorafgaand aan een ingrijpende of traumatische gebeurtenis.

Het onderzoek naar posttraumatische klachten is net gepubliceerd in Psychiatry Research[1]  en uitgevoerd door INTERVICT en het Department of Methodology and Statistics van Tilburg University. Het onderzoek is mede-mogelijk gemaakt door het Fonds Slachtofferhulp.

[1] Van der Velden, P.G., Bosmans, M.W.G., van der Meulen, E. & Vermunt, J. (2016). Pre-event trajectories of mental health and health-related disabilities, and post-event traumatic stress symptoms and health: A 7-wave population-based study. Psychiatry research. 246, 466–473.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen