Ondanks goede therapie overlijden jaarlijks 500 mensen aan gevolgen hepatitis

Array

De Nederlandse Leverpatiënten Vereniging en het Erasmus MC zijn bezorgd over het grote aantal sterfgevallen als gevolg van chronische virale hepatitis. In Nederland sterven jaarlijks circa 500 mensen aan de gevolgen van chronische leverziekten die rechtstreeks het gevolg zijn van een hepatitis B of –C infectie. Het is voor het eerst dat er een schatting is gemaakt van de werkelijke sterfte. Onderzoekers Robine Hofman en Wilma Nusselder van de afdeling Maatschappelijke Gezondheidszorg (MGZ) van het Erasmus MC publiceren de nieuwe cijfers vandaag in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.

Gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) laten zien dat er veertig tot vijftig doden per jaar vallen door chronische hepatitis B of C. Het werkelijke aantal is echter veel groter: de 500 sterfgevallen zijn te wijten aan het feit dat chronische virale hepatitis kan leiden tot levercirrose en/of leverkanker. De onderzoekers van MGZ hebben het cijfer berekend aan de hand van sterftecijfers van het CBS uit de categorieën infectieziekten, chronische leverziekten en leverkanker over de periode 2002 tot 2015. ,,Er is in Nederland geen andere infectieziekte bekend waaraan zoveel mensen jaar in jaar uit overlijden, behalve mogelijk aan influenza,’’ stelt Robine Hofman.

Behandelmogelijkheden hepatitis B en C

De sterfte is grotendeels vermijdbaar aangezien er uitstekende behandelmogelijkheden zijn voor zowel hepatitis B als C. Nieuwe antivirale geneesmiddelen kunnen het hepatitis C-virus bij meer dan 90 procent van de chronisch geïnfecteerde patiënten binnen twaalf weken helemaal doen verdwijnen. Vrijwel zonder bijwerkingen. Hoewel de geneesmiddelen sinds 2014 worden vergoed, is de sterfte aan hepatitis C in 2015 niet gedaald ten opzichte van 2013.

Antivirale geneesmiddelen

Tegen hepatitis B bestaan zelfs al sinds 2007 antivirale geneesmiddelen die het virus geheel onderdrukken. Ze stoppen de verergering van de ziekte en doen al ontstane schade aan de lever verdwijnen. Zelfs als deze therapie in een vergevorderd stadium wordt toegepast, als de lever al ernstig is beschadigd, overleeft meer dan 50 procent van de patiënten die leverschade.

Schokkende cijfers

José Willemse, directeur van de Nederlandse Leverpatiënten Vereniging, vindt de cijfers schokkend. ,,In 1996, het jaar waarin een effectieve therapie tegen hiv beschikbaar kwam, stierven in Nederland 327 mensen aan aids. Reeds een jaar later overleden 40 procent minder hiv-patiënten. Ook ter vergelijking: de provincie Brabant heeft onlangs het ministerie van VWS opgeroepen om risicogroepen die mogelijk Q-koorts onder de leden hebben, op te sporen en te behandelen. Aan Q-koorts zijn tot op heden 74 mensen overleden.’’

Nationaal Hepatitis Plan

De onderzoekers pleiten ervoor dat het Nationaal Hepatitis Plan, dat naast opsporing van de tienduizenden nog niet geïdentificeerde virusdragers vooral  aandacht vraagt voor verbetering van de organisatie en effectiviteit van de curatieve zorg voor patiënten met cirrose, zo snel mogelijk wordt uitgevoerd. Dit Nationaal Hepatitis Plan is een pennenvrucht van een initiatiefgroep van hepatitisexperts en opereert onder begeleiding van het Centrum voor Infectieziektebestrijding van het RIVM. Het Plan wordt op 1 november op de Nationale Hepatitis Dag in Amsterdam gepresenteerd.

image002

Bron: Erasmus MC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen