
MST leidt internationaal onderzoek: hoe ervaart reumapatiënt kwaliteit van behandeling?
ArrayNederland gaat uniek wetenschappelijk onderzoek leiden naar hoe reumapatiënten wereldwijd over de kwaliteit van hun medische behandeling denken. Doel is inzicht te verkrijgen in welke therapieën waar worden toegepast. En of deze behandelingen de patiënt ook echt vooruit helpen.
Prof. dr. Mart van de Laar vertelt in deze video over het goede nieuws dat deze week op Wereld Reumadag 2016.
“Een onderzoek waarbij de patiënt centraal staat. Wat is van belang voor de patiënt? Patiënten beter maken: daar zijn alle dokters en zusters voor naar hun opleiding gegaan. Enn daarom hebben ze gekozen voor het mooie vak in de reumazorg. We moeten daarom heel goed luisteren naar wat de patiënt belangrijk vindt en de doelen van de patiënt in ogenschouw nemen,” aldus prof. dr. Mart van de Laar.
Over de studie
Het Medisch Spectrum Twente krijgt een sleutelrol in de studie waaraan duizenden ziekenhuizen en miljoenen mensen met reumatische aandoeningen meedoen. Uit Nederland dragen acht ziekenhuizen gegevens aan.
Het langdurige project vindt plaats in opdracht van het International Consortium for Health Outcomes Measurement (ICHOM), een organisatie die dergelijke gezondheidsmetingen ook verricht voor tal van andere ziekten. Het gaat daarbij om aandoeningen die het dagelijks leven en functioneren van grote aantallen patiënten in de wereld beheersen.
Afstand tussen bedoeling arts en beleving patiënt
Onderzoeksleider prof. dr. Mart van de Laar, reumatoloog en opleider in het Medisch Spectrum Twente is verheugd dat ’zijn’ ziekenhuis is uitverkoren om de kar te trekken. ,,Gezien door de ogen van de patiënt worden de effecten van een reumabehandeling straks in kaart gebracht. Dat is nodig: er blijkt al heel lang een afstand te bestaan tussen hoe de dokter over de behandeling denkt en hoe de patiënt deze beleeft. Door wereldwijd dat verschil in beleving vast te leggen, zijn straks lokaal in landen zonodig correcties mogelijk en zal de reumazorg wereldwijd naar een hoger kwaliteitsniveau getild kunnen worden. Dit onderzoek komt straks iedere reumapatiënt in de wereld ten goede.”
Meer hierover op telegraaf.nl.
Bron: MST