
Vandaag, 22 september, is het nationale plasdag
ArrayHet is vandaag Nationale Plasdag, #csn #nationaleplasdag. De Nationale Plasdag vindt dit jaar plaats op donderdag 22 september. Een initiatief van de Continentie Stichting Nederland (CSN) om plasklachten beter bespreekbaar te maken. Door dit maatschappelijk issuemoment te creëren, wil CSN de aandoening(en) bespreekbaar en op die manier de erkenning voor plasklachten en de impact hiervan op de kwaliteit van leven vergroten. .
De Continentie Stichting Nederland informeert patiënten over verschillende soorten plasklachten. Van incontinentie tot je plas niet goed kunnen ophouden. Op een ludieke wijze zullen ze op donderdag 22 september aandacht vragen voor incontinentie en andere bekkenbodemdysfuncties. Opvallend Nederlanders, mannen en vrouwen, jong en oud, kampen met plasproblemen. Hieronder een aantal feiten van de NHG.
- In de huisartsenpraktijk zijn mictieklachten bij mannen meestal niet te verklaren door specifieke aandoeningen. In dat geval wordt gesproken van ‘aspecifieke mictieklachten’.
- Prostaatcarcinoom is zelden de oorzaak van mictieklachten.
- Uitleg en niet-medicamenteuze adviezen vormen de basis voor de begeleiding van mannen met aspecifieke mictieklachten.
- Alleen wanneer niet-medicamenteuze behandeling onvoldoende helpt en de patiënt veel klachten heeft, wordt besloten tot medicamenteuze behandeling; alfablokkers zijn dan eerste keus.
- Het effect van medicatie op aspecifieke mictieklachten, met en zonder incontinentie of nycturie, is zeer beperkt en berust voor een groot deel op placebowerking.
- Urine-incontinentie komt bij een kwart tot de helft van de volwassen vrouwen voor en kan gepaard gaan met aanzienlijke negatieve gevolgen voor de kwaliteit van leven.
- De huisarts is alert op signalen voor het bestaan van urine-incontinentie, zoals het verzoek tot het voorschrijven van opvangmaterialen.
- De huisarts gaat bij vrouwen met urine-incontinentie na of zij behandeling wensen en bespreekt in dat geval de behandelopties.
- Bij vrouwen met stressincontinentie zijn bekkenbodemspieroefeningen of het dragen van een pessarium eerste keuze. Met vrouwen met ernstige klachten (meerdere keren per week incontinentie met veel hinder) bespreekt de huisarts ook de plaatsing van een midurethraalbandje als initiële behandeloptie.
- Bij vrouwen met urgency-incontinentie wordt als eerste stap in de behandeling blaastraining aanbevolen. Indien dit onvoldoende effectief is, kan een urologisch spasmolyticum toegevoegd worden. Eerste keus is in dat geval het anticholinergicum tolterodine met vertraagde afgifte.
- Begeleiding bij oefentherapie bij stress- en urgency-incontinentie kan plaatsvinden in de huisartsenpraktijk of bij een (bekken)fysiotherapeut.
- Bij oudere vrouwen zijn de behandelopties dezelfde als bij jongere vrouwen, zij het dat bij hen vaker rekening gehouden zal moeten worden met comorbiditeit en gebruik van (andere) medicatie.