Betekenisvol contact met mensen met dementie zorgt voor trots en eigenwaarde
ArrayNieuw zorginstrument vertaalt aanraking in geluid.
Twee Nederlandse ontwerpers hebben een instrument ontworpen voor mensen die moeite hebben met communicatie en sociale interactie – zoals mensen die lijden aan dementie. De CRDL (Cradle) is een interactief zorginstrument dat aanraking tussen mensen vertaalt in geluid. Het moderne instrument brengt 25 verschillende geluiden ten gehore die worden geproduceerd op basis van vijf manieren van aanraken. De CRDL verbindt mensen met elkaar, zorgt voor levensgenot en verbetert de kwaliteit van leven. In Nederland lijden 270.000 mensen aan dementie, in 2040 zal dat aantal explosief gestegen zijn naar een half miljoen.1
Mensen die vanwege dementie niet goed meer kunnen communiceren raken het contact met hun naasten en de buitenwereld kwijt. Ze raken in isolement en in sommige gevallen leidt dit tot depressie. Ontwerpers Dennis Schuivens en Jack Chen werden geraakt door de aangrijpende gevolgen van dementie en het verlies van contact. Zij kwamen tot de ontdekking dat mensen met dementie gevoelig zijn voor zintuigelijke prikkels. Bewegingen, aanrakingen en geluiden die veranderen. Met deze ervaringen en de overtuiging dat ieder mens in elke levensfase primair behoefte heeft aan persoonlijke aandacht en contact, zijn ze aan de slag gegaan.
Communiceren
Hoe communiceer je met een naaste die in een andere realiteit leeft? Die er wel is, maar toch ook weer niet? Het is triest en pijnlijk om het contact te verliezen met degene waarvan je houdt. “Hebben mensen met dementie niet dezelfde rechten op persoonlijke aandacht en op menselijk, waardig contact, ongeacht de levensfase waarin ze verkeren? Wat kunnen we bereiken wanneer we wél betekenisvol contact kunnen onderhouden? Deze fundamentele vraag hebben wij ons gesteld”, aldus Dennis Schuivens en Jack Chen, ontwerpers van de CRDL. “Met de CRDL bieden we mensen een instrument om weer echt contact te maken. Dit is niet alleen fijn voor de verzorgers, maar juist ook voor de familieleden die hierdoor weer vaker langs willen komen bij hun geliefde.”
Voor mensen met dementie wordt het contact met hun gezin en andere dierbaren steeds belangrijker. Ze halen daar een gevoel van trots en eigenwaarde uit. Contact, communicatie, nuttig voelen en gelijkwaardigheid zijn de belangrijke eigenschappen in het leven van iemand met dementie. Zo blijven ze zich meer mens dan patiënt voelen.2
Een nieuwe manier van communiceren
De CRDL is in nauwe samenwerking met het zorgveld ontwikkeld en krijgt hoge waarderingen van zowel familieleden, verzorgers als specialisten. Marc J.M. Petit, directeur Wetenschappelijk Onderzoek Alzheimer Nederland zegt: “De CRDL is een echte ontdekking.” Dr. van der Plaats, bekend sociaal geriater en auteur van diverse boeken over mensen met dementie stelt vast: “Alsof ze wakker worden uit een winterslaap.” Prof. dr. Luc de Witte, hoogleraar Technologie in de Zorg bij de Universiteit van Maastricht zegt: “De CRDL maakt in zijn eenvoud en simpelheid een heel nieuwe manier van communicatie mogelijk.”
Over CRDL
De CRDL [Cradle] is een interactief zorginstrument dat aanraking tussen mensen vertaalt in geluid. De CRDL maakt nieuw contact mogelijk voor mensen die moeite hebben met communicatie en sociale interactie – zoals mensen die lijden aan dementie, autisme of een verstandelijke beperking – en hun omgeving. De CRDL won onlangs de startup-pitchwedstrijd van NRC Live Zorgtechnologie.
http://www.contactdooraanraking.nl/
Over de ontwerpers
Dennis Schuivens en Jack Chen kennen elkaar van het Sandberg Instituut, de masteropleiding van de Gerrit Rietveld Academie. Voor een ontwerpopdracht zijn ze op onderzoek gegaan in een verzorgingstehuis en werden geraakt door het verlies van contact. In 2014 zijn ze samen Mergent, de praktijk voor ruimtelijke vormgeving & productontwerp, gestart en hebben zij de CRDL ontwikkeld. Ze zijn gevestigd bij MAAK, het centrum voor innovatieve maaktechnieken te Haarlem.