Annals of Oncology: dosisaanpassing verbetert verdraagbaarheid zonder vermindering werkzaamheid bij NSCLC EGFR-mutaties

Array

Nieuwe analyse heeft aangetoond dat dosisaanpassing van een irreversibele ErbB-blokker de verdraagbaarheid verbeterde, zonder dat dit invloed lijkt te hebben op de werkzaamheid bij patiënten met niet-kleincellige longkanker met EGFR-mutaties. De vertraging in tumorgroei (mediane progressievrije overleving, PFS) bij patiënten bij wie de dosis afatinib was verlaagd gedurende de eerste zes maanden van de behandeling was vergelijkbaar met die van patiënten bij wie de dosis niet was verlaagd

Nieuwe analyse heeft aangetoond dat dosisaanpassing van Giotrif® (afatinib) de verdraagbaarheid verbeterde, zonder dat dit invloed lijkt te hebben op de werkzaamheid bij patiënten met niet-kleincellige longkanker met EGFR-mutaties

  • Uit een nieuwe analyse afkomstig van twee fase III onderzoeken die in Annals of Oncology werd gepubliceerd, bleek dat aanpassing van de dosis afatinib op basis van verdraagbaarheid de incidentie en ernst van behandelingsgerelateerde bijwerkingen verminderde, ogenschijnlijk zonder gevolgen voor de werkzaamheid1
  • De vertraging in tumorgroei (mediane progressievrije overleving, PFS) bij patiënten bij wie de dosis afatinib was verlaagd gedurende de eerste zes maanden van de behandeling was vergelijkbaar met die van patiënten bij wie de dosis niet was verlaagd1

Alkmaar, 8 september – Recent zijn in Annals of Oncology de resultaten gepubliceerd van een nieuwe post-hocanalyse van twee grootschalige fase III onderzoeken (LUX-Lung 3 en LUX-Lung 6) waarin de gevolgen van dosisaanpassingen voor Giotrif® (afatinib*) bij patiënten met gevorderde niet-kleincellige longkanker (NSCLC) werden beoordeeld. Uit de analyse blijkt dat gespecificeerde dosisverlagingen, zoals beschreven in de samenvatting van de productkenmerken, leidden tot afnames in de incidentie en ernst van behandelingsgerelateerde bijwerkingen bij met afatinib behandelde patiënten, ogenschijnlijk zonder afbreuk te doen aan de werkzaamheid.1

EGFR-mutatiepositieve NSCLC

“Het werkzaamheids- en veiligheidsprofiel van afatinib in de eerstelijnsbehandeling van patiënten met EGFR-mutatiepositieve NSCLC is in meerdere grootschalige onderzoeken vastgesteld. Deze verdere analyse suggereert dat de dosering van afatinib kan worden aangepast om de behandelingsgerelateerde bijwerkingen van een patiënt te helpen beheren, zonder dat dit invloed lijkt te hebben op de werkzaamheid. Dit is bemoedigend voor artsen en hun patiënten en biedt artsen de mogelijkheid om bijwerkingen aan te pakken,” aldus hoofdonderzoeker en hoofdauteur James Chih-Hsin Yang, hoofd van het Department of Oncology, National Taiwan University Hospital, en hoofd van het Graduate Institute of Oncology, National Taiwan University Cancer Center.

LUX-Lung 3 & LUX-Lung 6

In de analyse waren met afatinib behandelde patiënten van LUX-Lung 3 [NCT00949650] (n=229) en LUX-Lung 6 [NCT01121393] (n=239) opgenomen. De dosisverlagingen** werden toegepast bij 53,3% (n=122) en 28% (n=67) van de patiënten in de respectievelijk onderzoeken, de meeste daarvan gedurende de eerste zes maanden van de behandeling. De dosisverlagingen gingen gepaard met afnames in incidentie en ernst van behandelingsgerelateerde bijwerkingen, terwijl de mediane progressievrije overleving van patiënten die in de eerste zes maanden van de behandeling een dosisverlaging kregen vergelijkbaar was met die van degenen bij wie dat niet gebeurde (LUX-Lung 3 11,3 vs 11 maanden; LUX-Lung 6 12,3 vs 11 maanden).1

Behandelwinst

Mehdi Shahidi, M.D., Global Headof Medicine, Oncology, Boehringer Ingelheim verklaarde: “Afatinib heeft aanmerkelijke behandelwinst laten zien in vergelijking met chemotherapie in de onderzoeken LUX-Lung 3 en 6. Deze aanvullende gegevens over dosisaanpassingen versterken het robuuste bewijsmateriaal ten gunste van afatinib. Door de dosering waar nodig aan te passen kunnen zorgverleners afatinib met nog meer flexibiliteit gebruiken.”

Primair eindpunt bereikt

LUX-Lung 3 en LUX-Lung 6 zijn multicenter, gerandomiseerde, open-label, fase III klinische onderzoeken voor afatinib versus chemotherapie (respectievelijk pemetrexed / cisplatine en gemcitabine / cisplatine) als eerstelijnsbehandeling voor patiënten met EGFR-mutatiepositieve, gevorderde en gemetastaseerde NSCLC. Beide onderzoeken bereikten het primaire eindpunt voor de progressievrije overleving waarin afatinib de tumorgroei aanmerkelijk vertraagde in vergelijking met standaard chemotherapie.2 Bovendien is afatinib de eerste behandeling die een algehele overlevingswinst heeft laten zien voor patiënten met de meest voorkomende EGFR-mutatie (exon 19 deleties; del19) vergeleken met chemotherapie.3 Dit ging gepaard met verbeteringen in longkankergerelateerde symptomen (hoest, kortademigheid, pijn) en kwaliteit van leven bij behandeling met afatinib in vergelijking met chemotherapie in de totale onderzoekspopulatie.2

Afatinib is in meer dan 70 landen goedgekeurd als eerstelijnsbehandeling van EGFR-mutatiepositieve NSCLC*. De goedkeuring van afatinib voor deze indicatie werd gebaseerd op het primaire eindpunt voor de PFS uit het klinische onderzoek LUX-Lung 3.

*Afatinib is goedgekeurd in de EU onder de merknaam Giotrif® voor de eerstelijnsbehandeling van tyrosinekinaseremmernaïeve volwassen patiënten met gevorderde EGFR-mutatiepositieve NSCLC. Het is in de VS goedgekeurd onder de merknaam Gilotrif® voor de eerstelijnsbehandeling van patiënten met gemetastaseerde NSCLC bij wie de tumoren EGFR exon 19 deleties of exon 21 (L858R) substitutiemutaties hebben die zijn opgespoord met een door de FDA goedgekeurd onderzoek. Registratievoorwaarden verschillen internationaal; raadpleeg de lokale voorschrijfinformatie.

**In geval van de volgende behandelingsgerelateerde bijwerkingen: elke bijwerking graad ?3, langdurige diarree graad 2, misselijkheid of braken graad 2 gedurende ?7 dagen ondanks ondersteunende zorg, of verslechtering van nierfunctie graad ?2, onderbroken behandeling gedurende maximaal 14 dagen tot afname ernst naar graad 1 of de uitgangswaarden, en dan weer gestart met een lagere dosis (afnames van 10 mg tot een minimum van 20 mg).

Afatinib dient te worden gestart met de goedgekeurde dosis van 40 mg/dag; daarna kan de dosis op geleide van verdraagbaarheid worden aangepast ter vermindering van aan afatinib gerelateerde bijwerkingen zonder ogenschijnlijke invloed op de therapeutische werkzaamheid.

Referenties

1 Yang J, et al. Effect of Dose Adjustment on the Safety and Efficacy of Afatinib for EGFR Mutation-positive Lung Adenocarcinoma: Post Hoc Analyses of the Randomized LUX-Lung 3 and 6 Trials. Ann Oncol 2016; DOI: 10.1093/annonc/mdw322.

2 Yang J, et al. Symptom Control and Quality of Life in LUX-Lung 3: A Phase III Study of Afatinib or Cisplatin/Pemetrexed in Patients With Advanced Lung Adenocarcinoma With Epidermal Growth Factor Receptor Mutations. J Clin Oncol 2013;DOI: 10.1200/JCO.2012.46.1764.

3 Yang J, et al. Afatinib versus Cisplatin Chemotherapy for EGFR Mutation-Positive Lung Adenocarcinoma (LUX-Lung 3 and LUX-Lung 6): Analysis of Overall Survival Data from Two Randomised, Phase 3 Trials. Lancet Oncol 2015;1,2:141-151.

Bron: Boehringer Ingelheim

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen