
Mannen die vaak moeten plassen vaak onterecht bang dat ze prostaatkanker hebben
ArrayVeel mannen die vaker moeten plassen dan normaal zijn bang dat ze misschien wel prostaatkanker hebben. Meestal gaat het om een goedaardige vergroting van de prostaat. De arts noemt het ook wel BPH: Benigne Prostaat Hyperplasie. Hier krijgt bijna iedere man ooit mee te maken, maar niet iedereen heeft er last van. Zeker 30% van alle mannen heeft een zodanige prostaatvergroting dat hij er last van krijgt. Vaak merken ze dat aan hun urinelozingen.
De prostaat is een relatief klein orgaan, dat zo groot is als een kastagne. Het orgaan bevindt zich bij mannen juist onder de blaas aan het begin van de plasbuis. Aan de voorkant ligt hij tegen het schaambeen aan, aan de achterkant ligt de endeldarm.
De prostaat ligt dus om de plasbuis heen en zou, als-ie groter wordt, de plasbuis kunnen vernauwen. De prostaat is een klier, en bestaat uit miljarden kleine buisjes, die met z’n allen het zaadvocht maken. Eigenlijk is de prostaat niet één klier, maar een aantal klieren tezamen binnen één kapsel (bindweefselwand). In het kapsel, dus de buitenwand van de prostaat bevinden zich ook nog spiervezeltjes, die mogelijk een functie hebben bij de zaadlozing. Bij mannen groeit de prostaat naarmate men ouder wordt. Normaliter is de prostaat ongeveer 15 ml. groot; hij kan echter gedurende het leven groeien, waarbij volumes van 100 ml. of meer geen uitzondering zijn. Door de vergrote prostaat kunnen de volgende klachten ontstaan:
Vaker moeten plassen
Een bijzonder hinderlijk bijeffect van een vergrote prostaat kan zijn dat de blaas overactief wordt. Doordat de prostaat groeit, verkleint de doorgang in de plasbuis, en worden de spieren van de blaas sterker. Waardoor de blaas overactief wordt met als gevolg dat de aandrang om steeds te plassen aanwezig is. Dit noemt men ook wel een overactieve blaas.
Zwakkere plasstraal
De leeftijd de prostaat bij de meeste mannen gaat groeien ligt zo rond het 50ste levensjaar. Dit kan tot gevolg hebben dat mannen vaker moeten plassen en ook de plassterkte kan minder krachtig worden. Niet ernstig maar wel vervelend en lastig. Soms kan het zelfs zo zijn dat de straal even stopt tijdens het plassen. Ga niet harder persen want hierdoor zal de plasstraal niet krachtiger worden. Gewoon ontspannen en rustig blijven zitten/staan. En probeer de blaas helemaal leeg te plassen.
Erectieproblemen.
Prostaatklachten gaan vaak samen met erectiestoornissen. Men denkt dat er diverse factoren op elkaar inwerken en bepaalde klachten veroorzaken die elkaar weer kunnen versterken. De factoren waar u rekening mee moet houden die meespelen bij erectiestoornissen zijn: verhoogde bloeddruk, een hoog cholesterol, medicijngebruik en een laag testosteronpeil.
Plassen gaat moeilijker
Naast het vaker en minder hard plassen, kunnen er andere klachten ontstaan zoals ongewenst urineverlies, een branderig gevoel en het moeizaam kunnen beginnen met plassen.
Kortom plasproblemen bij mannen horen een beetje bij het ouder worden. Echter wanneer de klachten erger worden, er bloed in de urine zit, het plassen echt pijn begint te doen of het plassen niet lukt (ook niet wanneer u compleet ontspannen bent), dan raden wij u aan dit te bespreken met uw huisarts. En met een aantal leefstijlaanpassingen, tips, zelfzorgmiddelen en incontinentiematerialen is urineverlies goed onder controle te krijgen.