Tekenbeet? Verwijder teek binnen 24 uur

Array
: meestal ongevaarlijk

Een tekenbeet? Help! De kleine beestjes zijn soms drager van de ziekte van . Nochtans raakt u door een tekenbeet maar zelden besmet en is de ziekte van Lyme goed te behandelen.

Besmettingsgevaar beperkt

Minder dan 20% van de is drager van de ziekte. Enkel een besmette harde teek, ook bekend als schapenteek, kan de ziekte van Lyme op de mens overdragen.

Wordt u gebeten door een besmette teek, dan hebt u 50% kans om ziek te worden.

Teek binnen 24 uur verwijderen

Haalt u de besmette teek binnen de 24 uur op de juiste manier weg, dan is de kans op besmetting zo goed als onbestaande.

Hoe de teek verwijderen?
  • Gebruik een pincet of tekentang.
  • Neem de kop van de teek vast.
  • Trek de teek uit uw huid.

Hou na het verwijderen in de gaten of er een rode vlek rond de beet verschijnt. Contacteer in dat geval uw huisarts.

Ziekte van Lyme

De veroorzakers van de ziekte van Lyme zijn spirocheten. Dat zijn spiraalvormige bacteriën die u vooral terugvindt bij kleine en grote knaagdieren, zoals muizen en egels. De teek wordt besmet door het bloed dat hij bij de dieren opzuigt.

Bent u besmet door een teek, dan krijgt u na drie tot dertig dagen meestal een huidletsel in de vorm van een rode vlek. Deze rode vlek verdwijnt na verloop van tijd, ook zonder behandeling. De kans dat u daarna van de ziekte van Lyme verlost bent bestaat, maar is niet zeker. Daarom laat u zich best behandelen voor het huidletsel.

De behandeling voor de ziekte van Lyme is heel eenvoudig. 14 dagen lang neemt u 2 pilletjes doxycycline per dag en u bent genezen. Latere uitingen van onbehandelde ziekte van Lyme zijn aantasting van gewrichten, hart en/of zenuwstelsel. Ook deze aandoeningen zijn meestal goed te behandelen: dit gebeurt meestal in samenspraak tussen uw huisarts en een specialist.

Bron: UZ Leuven

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen