
Coping is voor herstel na een gebroken pols belangrijker dan de soort breuk
ArrayOpereren van #pols lang niet altijd noodzakelijk wijst proefschrift uit :Zorg kan beter en efficiënter
Een gebroken pols is een van de meest voorkomende breuken. Als de botdelen ver uit elkaar staan en de patiënt voor een operatie kiest, kan de #breuk geopereerd worden. De ernst van de breuk (hoe ver de botdelen uit elkaar staan) lijkt niet zoveel uit te maken voor het herstel. De pijnbeleving en de #coping van de patiënt doen er wel veel toe. Vooral rampdenken, de neiging om pijn en stijfheid verkeerd te interpreteren en je voor te bereiden op het ergste, is een belangrijke factor. Dat blijkt uit promotieonderzoek van Teun Teunis die op 25 augustus aan de Universiteit Utrecht promoveert op dit onderwerp. Hij heeft onderzocht wat het herstel na een operatie bepaalt. Het is belangrijk dat artsen de rol van pijnbeleving, coping en rampdenken bij het herstel erkennen. Het zou artsen kunnen helpen om patiënten te leren hiermee om te gaan.
Mede aan de hand van zijn onderzoek heeft hij een keuzehulp ontwikkeld die patiënten kan helpen bij het kiezen van een behandeling. Een keuzehulp is een instrument met neutrale informatie dat helpt bij het kiezen van een behandeling. “De keuzehulp biedt ook de mogelijkheid om patiënten actief te betrekken bij het zorgproces”, aldus Teunis.
Niet alle breuken hoeven gezet te worden
Verder blijkt dat het veilig is om niet alle verplaatste breuken recht te zetten, als de patiënt toch kiest voor een operatie. Dit bespaart tijd, kosten en patiënten hoeven deze pijnlijke procedure niet te ondergaan.
Bron: Van Campen Consulting