
Tips bij een bijensteek
ArrayIn Europa komen veel bijen voor. Bijen steken alleen wanneer zij zich bedreigd voelen. Het zijn vooral de zogenaamde wachterbijen die steken: dit zijn de bijen die de taak hebben hun volk te verdedigen. Een bijensteek is pijnlijk. Wanneer je gestoken bent voel je meteen een stekende, brandende pijn. Direct na de prik ontstaan irritatie verschijnselen. De huid rondom de steek wordt dik en rood. Bij sommige mensen ontstaat eerst een witte bult die later rood wordt.
Bij een bijensteek blijft de angel in de huid achter en gaat de bij dood. De plaats van de steek is na het verwijderen van de angel vaak zichtbaar als een klein gaatje.
Sommige mensen zijn overgevoelig (allergisch) voor bijensteken. De zwelling is vaak groter en er kunnen reacties op andere plaatsen van het lichaam ontstaan. De oogleden en de lippen kunnen bijvoorbeeld opzwellen. Soms kunnen bij een allergie ernstige algemene symptomen ontstaan, die direct behandeling vereisen.
Wat kunt je er zelf aan een bijensteek doen?
- Verwijder de angel met een pincet of met een uitgegloeide naald uit de huid. Doe dit voorzichtig, anders druk je het gif uit de angel in de huid.
- Zuig het gif uit de steekplek, met een pompje of met je mond als je geen pompje bij de hand hebt.
- Schuur met wat gras of ander natuurlijk materiaal over de steek. De bij laat namelijk ook een geurstof op de huid achter, die andere bijen waarschuwt. Er bestaat daarom een kans dat je nogmaals gestoken wordt.
- Je kunt de plaats van de steek koelen met natte doeken of een ijskompres. Ben je gestoken in je mond, dan kan een ijsklontje verlichting bieden.
- Een zalf kan de pijn en jeuk ook verlichten, kijk voor een overzicht onderaan deze pagina.
Wanneer naar de huisarts?
Wanneer één van de volgende situaties op u (of iemand anders) van toepassing is, is het belangrijk dat u direct medische hulp inroept door het bellen van alarmnummer 112:
- u bent overgevoelig voor bijensteken en u hebt geen noodmedicijnen bij zich
- na de steek treden moeilijkheden met de ademhaling op (benauwdheid, kortademigheid, piepen)
- u wordt onwel of dreigt het bewustzijn te verliezen; (dit zijn ernstige symptomen en ontstaan vrijwel altijd binnen een kwartier na de steek)
Wanneer een van de volgende situaties van toepassing is, is het belangrijk dat u contact opneemt met de huisartsenpraktijk:
- u bent gestoken in de neus, mond, keel, hals of tong
- na de steek ontstaan zwellingen op andere plaatsen dan waar u gestoken bent;
- u hebt jeuk over het gehele lichaam
- u hebt rode uitslag over het hele lichaam
- u krijgt koorts
- u hebt andere verschijnselen waarover u zich zorgen maakt