Keuze diabetesgeneesmiddel samen met patiënt in spreekkamer
ArrayPatiënt moet voorop staan bij keuze diabetesgeneesmiddel
Nieuwe diabetesgeneesmiddelen kunnen grote voordelen bieden ten opzichte van de huidige middelen. De Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen Nefarma pleit ervoor dat de nieuwe geneesmiddelen beschikbaar zijn voor patiënten die er baat bij hebben.
De zorgprofessional moet op basis van medische overwegingen een goede afweging maken. En samen met de patiënt te kiezen voor de juiste behandeling van #diabetes met het beste middel.
Voor bepaalde patiëntengroepen werken de traditionele diabetes geneesmiddelen onvoldoende en kunnen ook vervelende bijwerkingen hebben. Daarom kijken wetenschappers en farmaceuten voortdurend naar mogelijkheden om voor diabetespatiënten nog betere geneesmiddelen te maken.
Toegevoegde waarde
Diverse internationale onderzoeken tonen aan dat de nieuwe generatie orale diabetesmiddelen enorme toegevoegde waarde hebben. Met minder bijwerkingen dan de oude geneesmiddelen die nog vaak worden voorgeschreven door Nederlandse huisartsen. Initiële studies voor de registratie in de EU en aanvullende studies onderstrepen dat dit ook daadwerkelijk het geval is. De nieuwere klassen geneesmiddelen hebben in het algemeen een beter cardiovasculair veiligheidsprofiel, een betere verdraagzaamheid en geven minder bijwerkingen zoals hypo’s, gewichtstoename en diarree. Daarnaast biedt dit patiënten ook op de lange termijn meerwaarde door een lagere kans op het krijgen van een hartaanval.
Suggestie onjuist gewekt
De suggestie die wordt gemaakt in het artikel van de Volkskrant van 4 augustus jl. dat in deze onderzoeken de nieuwe middelen alleen vergeleken zijn met placebo’s is onjuist. De middelen zijn getest door ze toe te voegen aan de bestaande behandeling.
Huisartsen blijven erg terughoudend bij het voorschrijven van deze nieuwe middelen en schrijven op basis van een verouderde richtlijn voor. Inmiddels zijn er veel nieuwe studies beschikbaar die niet meegenomen zijn in de huidige richtlijn. De Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen Nefarma heeft in een brief van 31 juli 2015 aan het NHG verzocht om aanpassing van de richtlijn op basis van deze data. Het NHG heeft besloten de richtlijn te herzien, maar dit proces loopt erg traag en zal pas naar verwachting eind 2017 zijn afgerond.
Beslissing in Spreekkamer
De beslissing of een traditioneel of innovatief geneesmiddel wordt voorgeschreven wordt uiteindelijk in de spreekkamer bepaald. Daarbij zal de behandelaar idealiter haar of zijn overwegingen met de patiënt delen en ook kunnen wijzen op eventuele kostenaspecten. Nefarma wil niets afdoen aan de eigen afwegingen die het NHG maakt . Wij vinden het wel bezwaarlijk dat patiënten geen toegang zouden krijgen tot veilige en effectieve middelen omdat het NHG de meerwaarde ervan niet ziet. Dan is de patiënt de dupe. Daarbij is het opmerkelijk dat het NHG een volledig andere visie heeft op de effecten van geneesmiddelen dan bijvoorbeeld medisch specialisten of de internationale wetenschappelijke wereld. Een diabetespatiënt die naar een Nederlandse huisarts gaat, zal echt niet anders zijn dan een diabetespatiënt in Frankrijk, Engeland of Amerika.
Bron: Nefarma