Testen met astmamiddel veelbelovend
ArrayHet nieuwe astmamedicijn Fevipiprant lijkt een positief effect te hebben op de kwaliteit van leven van een astmapatiënt. Uit de eerste testen blijkt de longcapaciteit toe te nemen, lijken longen minder opgezwollen en herstelt het slijmvlies beter. Het medicijn is nog niet beschikbaar en wordt momenteel getest in Groot Brittannië. Dat meldt RTL Nieuws.
De testen met Fevipiprant zijn hoopgevend. De symptomen van de ziekte nemen drastisch af bij de gebruikers van Fevipiprant. De longcapaciteit neemt flink toe, de longen zijn minder opgezwollen en het slijmvlies van de luchtwegen herstelt beter.
Voor deze patiënt kon de proef niet lang genoeg duren. Toen de drie maanden van de proef voorbij waren, kwamen de oude astmaklachten meteen weer terug. Het is nog afwachten wanneer het medicijn daadwerkelijk op de markt komt. Chris Brightling van de Leicester University hoopt tussen de twee en drie jaar.
“Dit zou een enorme doorbraak zijn voor vooral de 50.000 patiënten bij wie de medicijnen nu nog onvoldoende werken. Zij krijgen hun ziekte niet onder controle. Voor hen is dit medicijn in de eerste plaats bedoeld”, zegt Krom. “Deze groep heeft het vaak benauwd. Ze belanden in het ziekenhuis door de aanvallen en dat is hun grootste probleem. Als je die aanvallen kan aanpakken, dat zou voor hen van enorme betekenis zijn.”
Vooropgesteld, het is niet de oplossing voor astma. Het werkt niet preventief. “Er zijn nu een half miljoen Nederlanders met astma, elke dag worden er 83 kinderen gediagnosticeerd. Die ontwikkeling kunnen we helaas nog niet stoppen.”
Leicester University hoopt dat het medicijn binnen twee á drie jaar op de markt komt. Volgens het Longfonds zou dat erg snel zijn. “Na zo’n doorbraak volgt er nog een lang traject voordat het medicijn bij de patiënt terecht komt. Er moet nog aanvullend onderzoek worden gedaan om de uitkomst te bevestigen. Maar dat het veelbelovend is, dat is duidelijk”, zegt Jelmer Krom van het Longfonds. Hij denkt dat het een enorme doorbraak zou zijn voor de 50.000 Nederlandse astmapatiënten bij wie de huidige medicijnen onvoldoende werken. Deze groep heeft het vaak benauwd en belandt door aanvallen regelmatig in het ziekenhuis. Als deze aanvallen door Fevipiprant aangepakt kunnen worden, zou dat veel van de patiënten helpen.
Krom benadrukt dat het medicijn geen preventief middel is. Er is nog niets in de maak dat astma daadwerkelijk kan stoppen.