Testen met astmamiddel veelbelovend

Array

Het nieuwe astmamedicijn Fevipiprant lijkt een positief effect te hebben op de kwaliteit van leven van een astmapatiënt. Uit de eerste testen blijkt de longcapaciteit toe te nemen, lijken longen minder opgezwollen en herstelt het slijmvlies beter. Het medicijn is nog niet beschikbaar en wordt momenteel getest in Groot Brittannië. Dat meldt RTL Nieuws.

De testen met Fevipiprant zijn hoopgevend. De symptomen van de ziekte nemen drastisch af bij de gebruikers van Fevipiprant. De longcapaciteit neemt flink toe, de longen zijn minder opgezwollen en het slijmvlies van de luchtwegen herstelt beter.

Voor deze patiënt kon de proef niet lang genoeg duren. Toen de drie maanden van de proef voorbij waren, kwamen de oude astmaklachten meteen weer terug. Het is nog afwachten wanneer het medicijn daadwerkelijk op de markt komt. Chris Brightling van de Leicester University hoopt tussen de twee en drie jaar.

“Dit zou een enorme doorbraak zijn voor vooral de 50.000 patiënten bij wie de medicijnen nu nog onvoldoende werken. Zij krijgen hun ziekte niet onder controle. Voor hen is dit medicijn in de eerste plaats bedoeld”, zegt Krom. “Deze groep heeft het vaak benauwd. Ze belanden in het ziekenhuis door de aanvallen en dat is hun grootste probleem. Als je die aanvallen kan aanpakken, dat zou voor hen van enorme betekenis zijn.”

Vooropgesteld, het is niet de oplossing voor astma. Het werkt niet preventief. “Er zijn nu een half miljoen Nederlanders met astma, elke dag worden er 83 kinderen gediagnosticeerd. Die ontwikkeling kunnen we helaas nog niet stoppen.”

Leicester University hoopt dat het medicijn binnen twee á drie jaar op de markt komt. Volgens het Longfonds zou dat erg snel zijn. “Na zo’n doorbraak volgt er nog een lang traject voordat het medicijn bij de patiënt terecht komt. Er moet nog aanvullend onderzoek worden gedaan om de uitkomst te  bevestigen. Maar dat het veelbelovend is, dat is duidelijk”, zegt Jelmer Krom van het Longfonds. Hij denkt dat het een enorme doorbraak zou zijn voor de 50.000 Nederlandse astmapatiënten bij wie de huidige medicijnen onvoldoende werken. Deze groep heeft het vaak benauwd en belandt door aanvallen regelmatig in het ziekenhuis. Als deze aanvallen door  Fevipiprant aangepakt kunnen worden, zou dat veel van de patiënten helpen.

Krom benadrukt dat het medicijn geen preventief middel is. Er is nog niets in de maak dat astma daadwerkelijk kan stoppen.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen