DVN: Nieuwe diabetesmedicatie en voorschrijfbeleid huisartsen

Array

“Arts zuinig met nieuwe pillen” kopte het Nederlands dagblad gisteren en de Volkskrant doet er nog een schepje bovenop met “Huisarts boycot dure diabetespil”. Hierbij wordt verwezen naar de uitkomsten van een onderzoek door het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM). Wat vindt Diabetesvereniging Nederland (DVN) van het voorschrijfbeleid van huisartsen?

Nieuwe middelen vaak niet vergoed
Huisartsen schrijven nieuwe diabetesmedicijnen maar in weinig gevallen voor. Zij baseren zich daarbij op de Behandelstandaard van hun wetenschappelijke beroepsvereniging, het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Deze NHG-standaard Mellitus type 2 adviseert huisartsen welke medicatie de voorkeur heeft bij de behandeling van mensen met diabetes type 2. De nieuwe en veel duurdere diabetesmedicatie heeft volgens een deel van de huisartsen niet of nauwelijks voordelen boven de medicatie die al langer verkrijgbaar is. Dit standpunt leidt steeds vaker tot een conflict met internisten. Internisten krijgen patiënten doorgestuurd vanuit de huisartspraktijk, bij wie de behandeling niet goed verloopt. Veel internisten willen dan gebruik kunnen maken van de nieuwe medicatie, om deze mensen goed geregeld te krijgen. Maar deze nieuwe middelen worden vaak niet vergoed.

Ongehinderde zorg-op-maat

Diabetesvereniging Nederland staat op het standpunt dat voorschrijven van medicatie volgens de NHG-standaard, voor verreweg de meeste mensen met diabetes type 2 goed uitpakt. Daarom is het goed dat huisartsen deze standaard volgen. In de standaard is echter ook ruimte om uit te wijken naar de nieuwere medicatie, als men met de oudere, goedkopere medicatie niet uitkomt. DVN vindt het belangrijk dat die mogelijkheid voor zorg-op-maat bestaat. Patiënten moeten het middel krijgen waarop zij goed reageren, en waarvan zij zo min mogelijk hinder ervaren. Als dat met een goedkoper middel niet lukt, dan moet uitgeweken kunnen worden naar een nieuwer middel, of dat nou duurder is of niet.

DVN vindt dat er meer onderzoek moet komen naar de waarde van nieuwe middelen in de dagelijkse praktijk. Op die manier wordt duidelijk voor wie, en in welke situatie een duurder middel voordelen biedt, die het prijsverschil rechtvaardigen. Onderzoek dat is uitgevoerd door de farmaceutische industrie, heeft plaatsgevonden onder strikte regels en bij patiënten die aan vooraf bepaalde criteria voldoen. Vaak zijn dit nog redelijk jonge patiënten, zonder andere gezondheidsproblemen. Zodoende is maar weinig bekend over de effecten van de nieuwe middelen bij mensen met diabetes die niet aan de onderzoekscriteria voldoen.

Ronde Tafelbijeenkomsten

DVN neemt al geruime tijd deel aan zogenaamde Ronde Tafelbijeenkomsten, waar diverse partijen samen bekijken welke mogelijkheden er zijn voor onderzoek met nieuwe middelen in de dagelijkse praktijk. Met als doel meer inzicht te krijgen in welke nieuwe middelen meerwaarde hebben voor welke patiënten, waarna deze ook voor vergoeding in aanmerking kunnen komen.

Naast DVN zitten de volgende partijen aan de Ronde Tafels om dit te realiseren:
– Het ministerie van VWS
– Het Zorginstituut Nederland, zij adviseren de minister van VWS welke geneesmiddelen onder welke voorwaarden uit de basisverzekering vergoed worden.
– De Nederlandse Diabetes Federatie (NDF)
– De Nederlands Internistenvereniging (NIV)
– Zorgverzekeraars Nederland (ZN), de koepelorganisatie van zorgverzekeraars.
– DiHag, Diabetes Huisartsen Adviesgroep, een onderdeel van de NHG dat zich in diabetes heeft gespecialiseerd.
– Verschillende farmaceuten die diabetesmedicatie op de markt brengen.

Bron: DVN

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen