DVN: Nieuwe diabetesmedicatie en voorschrijfbeleid huisartsen
Array“Arts zuinig met nieuwe pillen” kopte het Nederlands dagblad gisteren en de Volkskrant doet er nog een schepje bovenop met “Huisarts boycot dure diabetespil”. Hierbij wordt verwezen naar de uitkomsten van een onderzoek door het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM). Wat vindt Diabetesvereniging Nederland (DVN) van het voorschrijfbeleid van huisartsen?
Nieuwe middelen vaak niet vergoed
Ongehinderde zorg-op-maat
Diabetesvereniging Nederland staat op het standpunt dat voorschrijven van medicatie volgens de NHG-standaard, voor verreweg de meeste mensen met diabetes type 2 goed uitpakt. Daarom is het goed dat huisartsen deze standaard volgen. In de standaard is echter ook ruimte om uit te wijken naar de nieuwere medicatie, als men met de oudere, goedkopere medicatie niet uitkomt. DVN vindt het belangrijk dat die mogelijkheid voor zorg-op-maat bestaat. Patiënten moeten het middel krijgen waarop zij goed reageren, en waarvan zij zo min mogelijk hinder ervaren. Als dat met een goedkoper middel niet lukt, dan moet uitgeweken kunnen worden naar een nieuwer middel, of dat nou duurder is of niet.
DVN vindt dat er meer onderzoek moet komen naar de waarde van nieuwe middelen in de dagelijkse praktijk. Op die manier wordt duidelijk voor wie, en in welke situatie een duurder middel voordelen biedt, die het prijsverschil rechtvaardigen. Onderzoek dat is uitgevoerd door de farmaceutische industrie, heeft plaatsgevonden onder strikte regels en bij patiënten die aan vooraf bepaalde criteria voldoen. Vaak zijn dit nog redelijk jonge patiënten, zonder andere gezondheidsproblemen. Zodoende is maar weinig bekend over de effecten van de nieuwe middelen bij mensen met diabetes die niet aan de onderzoekscriteria voldoen.
Ronde Tafelbijeenkomsten
DVN neemt al geruime tijd deel aan zogenaamde Ronde Tafelbijeenkomsten, waar diverse partijen samen bekijken welke mogelijkheden er zijn voor onderzoek met nieuwe middelen in de dagelijkse praktijk. Met als doel meer inzicht te krijgen in welke nieuwe middelen meerwaarde hebben voor welke patiënten, waarna deze ook voor vergoeding in aanmerking kunnen komen.
Naast DVN zitten de volgende partijen aan de Ronde Tafels om dit te realiseren:
– Het ministerie van VWS
– Het Zorginstituut Nederland, zij adviseren de minister van VWS welke geneesmiddelen onder welke voorwaarden uit de basisverzekering vergoed worden.
– De Nederlandse Diabetes Federatie (NDF)
– De Nederlands Internistenvereniging (NIV)
– Zorgverzekeraars Nederland (ZN), de koepelorganisatie van zorgverzekeraars.
– DiHag, Diabetes Huisartsen Adviesgroep, een onderdeel van de NHG dat zich in diabetes heeft gespecialiseerd.
– Verschillende farmaceuten die diabetesmedicatie op de markt brengen.
Bron: DVN