Ondersteuning van partners van mensen met psychische problemen hard nodig
ArrayPartners van mensen met een psychische ziekte, zoals depressie of burn-out, zijn vaak overbelast. Alles komt op hun bordje: de zorg voor de zieke partner en diens behandeling, de verantwoordelijkheid voor het reilen en zeilen thuis, werk, inkomen en opvoeding. Deze specifieke groep mantelzorgers is een vergeten groep, die wel ondersteuning wil, maar het niet kan vinden. Dat is ook de ervaring van Ingrid Schoen en Mirjam van Pagée, initiatiefnemers van Villa Balans, ervaringsdeskundigen en professionele trainers/coaches.
Zij gingen zelf op zoek naar hulp en vonden die niet. Dat is de reden dat zij het initiatief namen tot Villa Balans. Villa Balans geeft partners van mensen met een psychische aandoening een stem en een steun in de rug. Zij doet dit door partners met elkaar in contact te brengen via een Facebook-community. Daarnaast is een trainings- en coachingsaanbod met speciale mantelzorgcursussen, individuele coaching en bijscholing voor huisartsen.
Verdrietige verhalen
De reacties op het initiatief van Villa Balans zijn overweldigend. ‘Mensen weten ons goed te vinden op de website of Facebook. Ze zijn blij met de herkenning. We horen veel verdrietige verhalen. Eenzaamheid, overbelasting en problemen met de opvoeding van kinderen zijn de meest gehoorde problemen. In onze mantelzorgcursus #GGZ en met ons coachingsaanbod spelen we daarop in’. Deze specifieke groep mantelzorgers herkent zich meestal niet in het bestaande aanbod voor mantelzorgers, dat vaak gericht is op somatische ziektes of dementie.
Psychische ziektes hebben een grillig verloop, en er is lang niet altijd zicht op een definitief herstel. Bovendien rust op dit soort aandoeningen een stigma. Het is gemakkelijker op het werk of aan vrienden te vertellen dat je partner kanker heeft dan dat hij of zij aan een depressie lijdt. Schaamte maakt mantelzorgers terughoudend om hulp te zoeken. Delen met anderen in dezelfde situatie is gemakkelijker.
Onderzoek
Villa Balans deed onderzoek onder ruim 100 mensen die samenleven met iemand met een psychische ziekte. De meeste ondervraagden voelen zich overbelast: 65% geeft de belasting die zij ervaren het rapportcijfer 7 of hoger. 38 % heeft zich wel eens moeten ziekmelden vanwege de aandoening van de partner. Een enkeling heeft zelfs ontslag genomen. Ruim 80 procent van de ondervraagden geeft aan hulp te willen, maar slechts 8 procent heeft hulp aangeboden gekregen. ’Ik stond er erg alleen voor’ zegt een van de ondervraagden. ‘Ik zou het wel heel fijn vinden als er speciale hulp was voor mij als partner.’ En: ‘Je moet héél goed zoeken voor tips bij het omgaan met je partner’. De mantelzorgers hebben vooral behoefte aan hulp bij het omgaan met hun partner (69%) en aan het delen met anderen in soortgelijke situatie (40%).
Bron: VIDM