Positieve resultaten met recombinant C1 esteraseremmer bij hereditair angio-oedeem
Array
Pharming meldt positieve resultaten uit een gerandomiseerde placebogecontroleerde studie met Ruconest ter preventie van aanvallen van hereditair angio-oedeem. Hereditair angio-oedeem is een zeldzame erfelijke aandoening. De oorzaak is dat er een tekort van een bepaald enzym (C1-esteraseremmer) is, of dat dit minder goed werkt.
Hereditair angio-oedeem
Bij hereditair angio-oedeem ontstaan op allerlei plaatsen in het lichaam oedeen zoals in het gezicht, de tong, de keel, de ledematen en het maagdarmstelsel. Door warmte, kou, inspanning of een operatie kan angio-oedeem ontstaan. Er zijn verschillende typen van hereditair angio-oedeem.
Ruconest laat een klinisch relevante en statisch significante afname van de frequentie van aanvallen zien zowel bij tweemaal per week als eenmalig per week toegediende dosering
Pharming Group N.V. maakt vandaag de positieve resultaten bekend van een fase II klinische studie met haar recombinant C1 esterase-remmer, 50 IU/KG voor profylaxe (preventie) van aanvallen van angio-oedeem in patiënten met hereditair angio-oedeem.
Recombinant C1 esteraseremmer
In de studie liet de recombinant C1 esteraseremmer, vergeleken met placebo, een klinisch relevante en statistisch significante afname van de frequentie van aanvallen zien, bij zowel de wekelijkse toediening als ook toediening tweemaal per week.
In totaal werden tweeëndertig hereditair angio-oedeempatiënten met een deficiëntie van de C1 esteraseremmer en met een historie van ten minste vier aanvallen per maand, geïncludeerd in deze gerandomiseerde, dubbelblind, placebogecontroleerde studie. Hen werd of de recombinant C1 esteraseremmer of placebo één- of tweemaal per week toegediend ieder in drie behandelperioden van vier weken.
Primair eindpunt
Het primaire eindpunt voor de werkzaamheid betrof het aantal aanvallen tijdens de behandelperiode van 28 dagen. Het secundaire eindpunt betrof de klinische respons, gedefinieerd als een ? 50% afname van het aantal aanvallen tijdens behandeling met de recombinant C1 esteraseremmer, vergeleken met de behandelingsperiode met placebo.
In de intent-to-treat analyse (ITT), werd een statistisch significant verschil gevonden tussen het gemiddeld aantal aanvallen die patiënten ondervonden tijdens de behandeling met zowel de twee- maal per week (p-value <0.0001) en de eenmaal per week (p-value =0.0004) toegediende dosering vergeleken met placebo.
Aanvalsfrequentie
Patiënten op placebo hadden een gemiddelde van 7,2 aanvallen (95% betrouwbaarheidsinterval [CI]: 5.8-8.6) per vier weken behandeling, die afnam tot een gemiddelde van 2,7 aanvallen na toediening van deze recombinant C1 esteraseremmer twee maal per week (95% CI: 1.8-3.7) en een gemiddelde van 4,4 aanvallen bij toediening eenmaal per week (95% CI: 3.1-5.6).
Voor de analyse van het secundaire eindpunt in de ITT populatie, ondervond 74% van de patiënten (95% CI: 57-86) die op een dosering van twee maal per week stonden, een afname van tenminste 50% van de aanvalsfrequentie.
Dit bevindingen werden bevestigd in de controlearm van de studie.
Goed verdragen
Het middel werd door patiënten over het algemeen goed verdragen. Geen van hen heeft de studie vanwege bijwerkingen verlaten. Er werden geen gerelateerde ernstige bijwerkingen geconstateerd. Er was ook geen sprake van trombotische of trombo-embolische verschijnselen. Bovendien trad geen overgevoeligheid of een anafylactische reactie op. En er werden geen neutraliserende antilichamen waargenomen.
Marc Riedl
Marc Riedl, hoogleraar geneeskunde en Klinisch Directeur van de US HAEA Angioedema Center bij University of Californië in San Diëgo, en hoofd onderzoeker voor de studie is blij met de resultaten. Samen met een uitstekend veiligheidsprofiel, ondersteunen deze onderzoeksresultaten de verdere ontwikkeling van deze therapie ter preventie van hereditair angio-oedeem.”
Marco Cicardi
Marco Cicardi, hoogleraar Interne Geneeskunde van de Universiteit van Milaan, Hospital L Sacco Milan, en coördinerend hoofdonderzoeker voor de studie, merkt op:
“De klinische werkzaamheid en het aantal patiënten dat feitelijk op de therapie reageerde in deze studie geven duidelijk aan dat, ondanks de korte halfwaardetijd, deze recombinant C1-remmer de potentie heeft om een profylactische behandeling voor hereditair angio-oedeem te worden. De resultaten markeren ook een belangrijke stap voorwaarts om de onderliggende ‘mode of action’ van de C1-remmer therapie bij de behandeling van deze aandoening te begrijpen.”
Voor goedkeuring van het preventieve gebruik van Ruconest is niet geregisteerd en de verwachting is dat extra onderzoek nodig. In dat geval zal de uitbreiding met dit preventief gebruik op z’n vroegst pas in 2019 zal zijn. Deze studie is gefinancierd door Pharming.
Bron: Pharming