Regionale samenwerking ziekenhuizen in prostaatkankerzorg

Array

Ziekenhuizen in Groningen en Drenthe gaan intensief samenwerken op het gebied van . Voor patiënten betekent dit dat zij, ongeacht het ziekenhuis waar zij binnenkomen, snel toegang hebben tot de best mogelijke zorg, gebaseerd op de stand van de wetenschap en praktijk, die voldoet aan de geldende kwaliteitsnormen. De samenwerking krijgt vorm in het Integraal Prostaatcentrum Noord-Nederland. Deelnemende instellingen zijn Treant Zorggroep, het Ommelander Ziekenhuis Groningen, de Saxenburgh Groep, het Wilhelmina Ziekenhuis Assen en het Universitair Medisch Centrum Groningen. Patiëntenorganisatie ProstaatKankerStichting is nauw betrokken bij de ontwikkeling van het centrum.

Samenwerking prostaatkankerzorg

In de afgelopen jaren is zorg in de regio in toenemende mate geconcentreerd om zorgprofessionals in staat te stellen hun deskundigheid vaker toe te passen en zo de kwaliteit van zorg te bevorderen. Als gevolg hiervan kunnen individuele ziekenhuizen niet meer zelfstandig een heel zorgtraject aanbieden en ontvangen patiënten delen van de zorg in verschillende ziekenhuizen. Om de zorgtrajecten zo goed mogelijk te organiseren en de patiënt naadloze zorg te laten ervaren, is ziekenhuisoverstijgende samenwerking nodig.

Zorg zo dicht mogelijk bij huis

In het Integraal Prostaatcentrum Noord-Nederland worden alle patiënten besproken in een gezamenlijk multidisciplinair overleg, waar diagnose plaatsvindt en besluitvorming over het vervolg van de behandeling. Hierbij worden complexe delen van de zorg uitgevoerd in het UMCG en minder complexe onderdelen in de regionale ziekenhuizen, waar mogelijk dicht bij huis voor patiënten. Zo is bijvoorbeeld afgesproken dat een minder complexe ingreep als het verwijderen van de prostaat (prostatectomie) gebeurt in ziekenhuislocatie Scheper van Treant Zorggroep. Voor het uitvoeren van deze ingreep gaat Treant gebruik maken van robotchirurgie. Het UMCG voert geen prostatectomieën meer uit en richt zich op de meer complexe onderdelen van de behandelingen, zoals complexe systeemtherapie.

 

De samenwerking in het prostaatcentrum is gericht op de urologische oncologie en wordt in de toekomst uitgebreid met blaaskankerzorg. De ontwikkeling van het prostaatcentrum is ondersteund door het Citrienfonds, in het kader van het project ‘Naar regionale oncologische netwerken’. Doel van dit project is dat elke kankerpatiënt een state-of-the-art behandeling krijgt, nu en in de toekomst.

Bovenste rij, van links naar rechts: prof. dr. I.J. de Jong, hoofd afdeling Urologie UMCG, prof. dr. J.A. Gietema, medisch oncoloog en bestuurder UMCG Comprehensive Cancer Center. Onderste rij, van links naar rechts: drs. M.C. Kuin MBA, voorzitter Raad van Bestuur Treant Zorggroep, drs. P.E. Kleingeld, uroloog Treant Zorggroep, dr. A.S.M. Koeleman, voorzitter Raad van Bestuur Ommelander Ziekenhuis Groningen, drs. V. Verrijp, directeur beleid UMCG.

Bovenste rij, van links naar rechts: prof. dr. I.J. de Jong, hoofd afdeling Urologie UMCG, prof. dr. J.A. Gietema, medisch oncoloog en bestuurder UMCG Comprehensive Cancer Center. Onderste rij, van links naar rechts: drs. M.C. Kuin MBA, voorzitter Raad van Bestuur Treant Zorggroep, drs. P.E. Kleingeld, uroloog Treant Zorggroep, dr. A.S.M. Koeleman, voorzitter Raad van Bestuur Ommelander Ziekenhuis Groningen, drs. V. Verrijp, directeur beleid UMCG.

Bron: UMCG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen