Zijn huilende therapeuten wenselijk?

Array

De doos met tissues staat niet alleen klaar voor de cliënt. Soms krijgt de psycholoog het zelf ook te kwaad en laat zijn of haar tranen de vrije loop. Maar is een huilende therapeut wel wenselijk in de context van een behandeling? Deze vraag stellen Catelijne ’t Lam (gz-psycholoog in opleiding) en Ad Vingerhoets (hoogleraar gezondheidspsychologie aan Tilburg University) in het nieuwe nummer van De Psycholoog, het vaktijdschrift van het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP).  Zij bespreken de resultaten van een onderzoek onder 819 Nederlandse therapeuten. Hoe gaan zij om met ontroering en tranen in therapie, zowel van zichzelf als van de cliënt? Het blijkt onder meer dat niet huilen af te raden is: ‘Uit onderzoek blijkt dat het inhouden van emoties de interactie met anderen aanzienlijk kan bemoeilijken’, aldus de auteurs.

Ook in het juli-augustusnummer van De Psycholoog:

 Gezamenlijk spreekuur huisarts en klinisch psycholoog

Klinisch psychologe en psychotherapeute Carolien de Lenne deed mee aan een uniek project in Nederland: een gezamenlijk spreekuur van een huisarts en een klinisch psycholoog, waarin beiden vanuit hun eigen expertise luisteren naar de klacht van de patiënt en hun eigen interventies doen. Een dergelijk gezamenlijk spreekuur zonder voorselectie heeft nooit eerder plaatsgevonden. In een forumbijdrage deelt Lenne haar (positieve) ervaringen. ‘Bij een goede samenwerking zal er ook een hele last van de schouders van de huisarts vallen..’

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen