Pijn bij dementie beter herkennen

Array

Hoe kunnen we de zorg aan kwetsbare ouderen verbeteren? Daarover discussiëren verpleegkundigen, specialisten ouderengeneeskunde, onderzoekers en andere zorgprofessionals tijdens het symposium van het Universitair Netwerk Ouderenzorg op 29 juni in het UMCG. “We weten dat de helft tot driekwart van de mensen met dementie pijn ervaren. Vaak wordt de pijn niet herkend en dus niet behandeld. En dat leidt tot onnodig leed bij cliënten en familie”, zegt onderzoeker dr. Miriam Kunz van het UMCG. Zij is een van de sprekers op het symposium. Zij vertelt daar over haar onderzoek dat zorgverleners moet helpen om beter pijn bij mensen met dementie vast te stellen.

Op het symposium worden belangrijke thema’s uit de dagelijkse ouderenzorgpraktijk besproken: probleemgedrag, leefomgeving, delier, medicatieveiligheid, zorginnovatie en dus pijn en dementie. Ieder thema wordt zowel vanuit de dagelijkse zorgpraktijk als vanuit de wetenschap belicht.

Pijn

Het meten van pijn bij mensen met dementie is in de zorgpraktijk vaak een probleem, want ‘gewoon’ antwoord geven op de vraag ‘Hebt u pijn?’ kunnen mensen met dementie niet. Specialist ouderengeneeskunde, Renate Dingenouts, van zorgorganisatie Bruggerbosch, ervaart het in de dagelijkse praktijk: “Op de vraag of een cliënt pijn heeft, krijg je van de cliënt zelf vaak geen antwoord en iedere verzorgende ziet het ook weer anders. Concrete rapportages of observaties zijn lastig, omdat die veelal zijn gebaseerd op gevoel en ervaring vanwege het gebrek aan goede methodes voor pijnmeting. Dat leidt niet alleen tot onderbehandeling van de cliënt, maar is ook frustrerend voor de verzorgende en arts.”

Dementie

Onderzoeker dr. Miriam Kunz gaat daarom samen met verpleegkundigen binnen het UNO-UMCG onderzoek doen naar pijnmeting in de zorgpraktijk van ouderenzorginstellingen. Hierbij laat zij verpleegkundigen, aan de hand van videobeelden van mensen met dementie, aangeven hoe zij zien of iemand pijn heeft. Lees meer hierover in KennisInZicht: http://kennisinzicht.umcg.nl/Paginas/Pijn-bij-dementie-beter-herkennen.aspx

UNO-UMCG

Het Universitair Netwerk Ouderenzorg (UNO-UMCG) is het samenwerkingsverband van het UMCG en 14 ouderenzorgorganisaties in Noord-Oost-Nederland. Doel van het UNO-UMCG is om de kwaliteit van (complexe) zorg aan ouderen in ouderenzorgorganisaties te verbeteren door gezamenlijk onderzoek te doen, opgedane kennis te delen en deze toe te passen in de praktijk. Kijk op deelnemende organisaties UNO-UMCG voor de deelnemende ouderenzorgorganisaties en voor meer informatie.

Lees hier meer informatie over het symposium.

Bron: UMCG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen