Alzheimer en Adelheid Roosen
Array
Adelheid Roosen is een Nederlandse theatermaker die een zeer persoonlijke manier van werken heeft waarbij zij gebruikt maakt van wat momenteel in het publieke debat besproken wordt. Haar werk gaat over belangrijke sociale vraagstukken, op een onverwachte manier, dat het publiek hun originelen ideeën over deze onderwerpen heroverwegen zal.
Adelheid heeft lange tijd voor haar dementerende moeder gezorgd. Door met haar moeder mee te gaan in haar belevingswereld, ontdekte ze haar moeder opnieuw en zag ze haar door de Alzheimer niet verdwijnen, maar op een andere manier tevoorschijn komen. Deze manier van omgaan met Alzheimerpatienten is uniek en heeft Adelheid vastgelegd in de film Mam.
De zachtheid die regisseur Adelheid Roosen in haar jeugd had gemist, vond ze terug toen haar moeder Alzheimer kreeg. „Ik zag eindelijk de andere kant waar ik altijd naar gezocht had. Dat was een groot geschenk.” Adelheid heeft lange tijd voor haar dementerende moeder gezorgd. Door met haar moeder mee te gaan in haar belevingswereld, ontdekte ze haar moeder opnieuw en zag ze haar door de Alzheimer niet verdwijnen, maar op een andere manier tevoorschijn komen.
Alzheimerfluisteren
Naast de film Mam, heeft Adelheid haar manier van omgaan met Alzheimerpatienten verder uitgewerkt. Adelheid merkte dat veel mensen het lastig vinden om met Alzheimerpatienten om te gaan. Niet alleen beroepsmatig, maar juist ook als het familie betreft. Het ‘Alzheimer-fluisteren’ focust zich op de behoefte van de patiënt, niet op het onbegrip er omheen. Met de film Mam en de uitleg over de methodiek gaat Adelheid succesvol langs verzorgingshuizen, mantelzorgers, bestuurders, medewerkers en andere betrokkenen om gedragsverandering en begrip te weeg te brengen.
Bron: Adelheid Roosen