Alles over stamcellen in cahier Biowetenschappen en Maatschappij

Array

De mogelijkheden van behandeling met stamcellen lijken veelbelovend. Maar wat kan er al wel met stamcelbehandeling en wat (nog) niet? Stichting Biowetenschappen en Maatschappij heeft op 21 juni het cahier ‘Stamcellen, wetenschap, werkelijkheid en fictie’ uitgebracht. In deze publicatie zetten topwetenschappers op het gebied van stamcellen, zoals Christine Mummery en Hans Clevers, de laatste ontwikkelingen en mogelijkheden op een rij.

Sinds de Japanse onderzoeker Shinya Yamanaka in 2006 huidcellen omvormde tot stamcellen, zijn er over de hele wereld onderzoeksgroepen bezig de vele mogelijkheden van deze cellen te ontginnen. Deze stamcellen kunnen, net als embryonale stamcellen, in principe alle celtypen van het lichaam produceren. Alleen zijn deze cellen, omdat ze niet van embryo’s afkomstig zijn, ethisch onomstreden.
Personalized medicine

Dat maakt niet alleen het stamcelonderzoek eenvoudiger maar hierdoor komen ook nieuwe klinische toepassingen in het vizier. Zo wordt een orgaan, dat gekweekt is uit je eigen stamcellen, niet afgestoten door het lichaam. Daarnaast brengen gekweekte miniorgaantjes en organen-op-een-chip medicijnen op maat (personalized medicine) binnen handbereik. Een succesverhaal is dat een jongen met taaislijmziekte aanvankelijk niet in aanmerking kwam voor dure medicijnen, omdat verwacht werd dat deze bij hem niet zouden werken. Totdat in 2015 een test met minidarmpjes, gemaakt van zijn eigen cellen, liet zien dat hij positief zou reageren op deze medicatie. Na een korte behandeling was zijn conditie al enorm verbeterd.

Biomaatschappij

In dit cahier beschrijven wetenschappers, ingenieurs, artsen en ethici vanuit hun eigen discipline de verschillende type stamcellen en de vele mogelijke toepassingen die deze de medische wetenschap en daarmee de gezondheidszorg gaan bieden. Het cahier is te bestellen op www.biomaatschappij.nl

De Stichting Biowetenschappen en Maatschappij (BWM) heeft ten doel in brede kring inzicht te bevorderen in de actuele en toekomstige ontwikkeling en toepassing van de biowetenschappen, in het bijzonder met het oog op de betekenis en gevolgen van deze ontwikkeling voor mens, dier en maatschappij. BWM is een onafhankelijke stichting die is opgericht door Prins Claus en Prinses Beatrix.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen