Blik op autisme van binnenuit

Array

Het aantal mensen in Nederland met een vorm van autisme wordt geschat op zo’n 190.000. Er wordt veel over geschreven en onderzoek naar gedaan, maar wat is het nu eigenlijk echt, en hoe is het om ermee te leven? In Anders kijken naar autisme geeft Merel Boogaard haar eigen visie op autisme. Deze voelt voor haar niet als een stoornis of handicap (Merel heeft zelf het syndroom van Asperger). Door ‘vanaf nul’ te beginnen en steeds te onderzoeken wat wel en niet bij haar past, stuurt zij haar leven in een richting die bij haar past.

Persoonlijkheid
Toen Merel Boogaard de diagnose ‘syndroom van Asperger’ kreeg begon ze er veel over te lezen. Volgens de meeste boeken leed ze aan een stoornis, maar dat was niet hoe zij zich voelde. Gaandeweg ontwikkelde ze haar eigen visie op autisme.  Ze laat zien dat onder het oppervlak van autisme  een zeer gevoelige en begaafde persoonlijkheid verborgen zit, die je alleen kunt opmerken wanneer je de ervaring van autisme van binnenuit kent.
anders kijken naar autismeAndere manier van zijn
Aan de hand van thema’s als hooggevoeligheid, overprikkeling, aarden, communicatie en relaties  geeft Merel Boogaard handvatten hoe je comfortabel kunt zijn met je ‘andere manier van zijn’. Er is speciaal aandacht voor autisme bij vrouwen.  Zo ontstaat een ander beeld van autisme waarin de aanduiding ´stoornis´ dubieus wordt en ´genezing´ behalve onmogelijk ook onwenselijk.

Lees het eerste hoofdstuk van Anders kijken naar autisme: https://issuu.com/vbku/docs/anders_kijken_naar_autisme_-_merel_

 

Anders kijken naar autisme – Comfortabel met een andere manier van zijn | Merel Boogaard | €17,99 | 224 blz. | ISBN 9789020212815 | Zojuist verschenen

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen