
Betere vaccinatie hoeft geen halve eeuw te duren’
ArrayInternist Mihai Netea (Radboudumc) is met zijn vaccinatie-onderzoek, één van de vier winnaars van een Spinozapremie (2,5 miljoen euro). ‘Ik heb ideeën genoeg en het is een hoop geld, genoeg voor vijf, zes jaar werk’, zegt hij in de Volkskrant.
Hoe herkent het afweersysteem ernstige infecties, van bloedvergiftiging tot schimmels, is de vraag waarom het werk van Mihai Netea in Nijmegen draait.
Een paar jaar geleden zette een toevallige vondst hem op zijn wetenschappelijke speurtocht.
Bij onderzoek met het veelgebruikte BCG-vaccin tegen tuberculose kwam een bizar effect aan het licht: de ingeënte studenten bleken niet alleen antistoffen te maken bij een besmetting met tuberculose, maar ook met de schimmel Candida.
Afweer
Dat is niet volgens het boekje, waarin een vaccinatie B- en T-afweercellen traint met een ongevaarlijke versie van een ziekmaker. Dat heeft letterlijk niks te maken met een schimmelinfectie. Maar kennelijk schudt een specifieke inenting ook het aangeboren afweersysteem op. Hoe, is de vraag waaraan Netea sindsdien onder groeiende internationale belangstelling werkt. ‘Het aangeboren systeem heeft een geheugen, en nu we dat weten moeten de diepte in. Daar zit het harde werk, de genetica en moleculaire biologie.’ Daarbij is een miljoenenpremie meer dan welkom, zegt Netea. ‘Een idee krijgen kost weinig. Het goed uitzoeken is duur.’
Zijn hoop is dat de inzichten gaan leiden tot betere vaccinatieprogramma’s die bredere bescherming bieden door het versterken van de aangeboren afweer. Een klinische trial met BCG plus een specifiek vaccin is net in gang gezet. Binnen een jaar of vijf moet duidelijk zijn of de combinatie ook dat vaccin effectiever maakt. ‘Betere vaccinatie hoeft geen halve eeuw te duren.’
Bron: Nefarma