Nieuwe cao brengt GGZ-sector in de problemen
ArrayWachtlijsten stijgen en werkdruk jong personeel neemt toe
De nieuwe cao voor de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) heeft grote negatieve gevolgen voor de sector. Dat stellen werkgevers in de branche. Als gevolg van de cao krijgen werknemers ouder dan zestig verplicht een maand verlof per jaar, het zogenaamde levensfasebudget. De gevolgen hiervan zijn dat deze groep medewerkers te duur wordt voor de werkgever, de werkdruk van hun jongere collega’s toeneemt en de wachtlijsten nog langer worden.
Levensfasebudget
De cao werd in maart van dit jaar algemeen bindend verklaard. Dat betekent dat alle werkgevers in de GGZ-sector verplicht zijn de cao te volgen. Het levensfasebudget (LFB) is in het leven geroepen zodat oudere werknemers een opstap naar hun pensioen kunnen maken. Het gaat om ongeveer vier weken per jaar die ze als extra vakantie kunnen opnemen.
Werkdruk
Michiel Bosman, psychiater en directeur van GGZ-instelling Dokter Bosman, ziet als gevolg van de arbeidsovereenkomst de werkdruk stijgen bij zijn jongere medewerkers. “Hetzelfde werk moet nu gedaan worden door minder mensen, want ik ben een groot deel van mijn werknemers een maand per jaar kwijt. Dit terwijl de werkdruk al heel erg hoog is. Ik voorzie hierdoor een stijging van het aantal ziekmeldingen en burn-outs.”
Maatschappelijk onwenselijk
Niet alleen werkgevers ondervinden last van deze cao, ook de patiënten en de samenleving zijn niet gebaat bij deze afspraken. “Partijen in de zorg doen er alles aan om zo hoog mogelijke kwaliteit tegen zo laag mogelijke kosten te leveren. Vakbonden introduceren hier een volstrekt achterhaald idee van prepensioen”, zegt Bert Bakker, voorzitter van Platform Meer GGZ, de alternatieve werkgeversorganisatie in de GGZ. “Het ergst vind ik dat je kunt uittekenen dat de wachtlijsten stijgen, ook voor kwetsbare jongeren in de Jeugd GGZ. Bovendien kost het werkgelegenheid in de sector”.
Leeftijdsdiscriminatie
De cao is niet alleen nadelig voor de sector en de samenleving, maar ook juridisch valt er het nodige op af te dingen, zo stelt arbeidsrechtadvocaat Bart Maes van Maes Staudt Advocaten. “Het levensfasebudget in de cao is er alleen voor oudere werknemers en niet voor jongere medewerkers. Mijns inziens is er in de cao dan ook sprake van een niet te rechtvaardigen leeftijdsdiscriminatie.”
Maes overweegt een klacht in te dienen bij het College voor de rechten van de Mens.