Media-aandacht personalised medicine van CPCT en TAPUR

Array

Sinds 2010 bundelen drie van de grootste kankercentra in Nederland, het Nederlands Kanker Instituut-Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis, het Erasmus MC Kanker Instituut en het UMC Utrecht, hun DNA-gericht kankeronderzoek in het Center for Personalized Cancer Treatment (CPCT). Door de bundeling en centralisatie van onze werkzaamheden kunnen wij standaardisatie van onderzoek sneller realiseren. Een onmisbaar fundament om gedegen klinisch wetenschappelijk onderzoek uit te voeren en nieuwe behandelstrategieën tegen kanker te ontwikkelen.

Dit initiatief werd vorig jaar gepresenteerd tijdens de ASCO. Vijf grote farmaceutische bedrijven zullen ASCO ondersteunen in de Innovatieve  TAPUR Study (Targeted Agent and Profiling Utilization Registry). Gezamenlijk zullen ze een bijdrage leveren aan dataverzameling en analyse van de farmacologische behandeling van kanker.

Samenwerking met Nederland
Het CPCT, centrum voor kankerzorg en -onderzoek behoort wereldwijd tot de top van gepersonaliseerde kankerbehandeling. Inmiddels is een groot aantal ziekenhuizen bij dit initiatief aangesloten, waaronder alle academische ziekenhuizen en de grote niet-academische ziekenhuizen, de zogenaamde STZ ziekenhuizen. Sinds kort werken we ook samen met de Hartwig Medical Foundation die de sequencing-activiteit (het ophelderen van de DNA-volgorde) verzorgt. Meer informatie op www.hartwigmedicalfoundation.nl.

ASCO gaf in juli 2015 aan dat het, in het kader van TAPUR, ook zal samenwerken het Nederlands Center voor gepersonaliseerde kankerbehandeling (CPCT). Gegevens worden met Nederland gedeeld en ook in Nederland wordt de studie met dezelfde protocolen zoals TAPUR opgezet.  Technologische vooruitgang zal ons helpen om onze informatie te bundelen en geeft de mogelijkheid om te leren van de ervaring van een grotere groep patiënten.

Oncologen Voest, Verheul en Gelderblom hebben voor de DRUP- studie bijna twee jaar onderhandeld met de farmaceuten over het beschikbaar stellen van hun medicijnen, vertelt internist-oncoloog Voest, die samen met hoogleraren Hans Gelderblom (LUMC) en Henk Verheul (VUmc) de leiding over het onderzoek heeft. Aan het onderzoek werken twaalf ziekenhuizen mee, die zijn aangesloten bij het CPCT, het Centrum voor Persoonlijke Kankerbehandeling. Per medicijn willen de oncologen straks tientallen patiënten onderzoeken, met uiteenlopende vormen van kanker. Er zijn voor de Nederlandse DRUP- studie twee farmaceuten gecontracteerd. Eén van deze farmaceuten is AstraZeneca.

De DRUP (Drug Rediscovery Protocol) studie is momenteel in voorbereiding. Voor meer informatie over het onderzoek en/of eventuele toekomstige deelname, kunt u contact opnemen met uw eigen oncoloog of een oncoloog in een van de deelnemende centra. Ook kunt u contact opnemen met de hoofdonderzoekers van de studie prof. Henk Verheul, prof. Hans Gelderblom en prof. Emile Voest.

Door gegevens het verzamelen vanuit het veld, kunnen de gegevens over de klinisch resultaten, artsen helpen de beste toepassingen van deze geneesmiddelen te analyseren.

Huidige behandeling
In de behandeling van kanker gaan we tot nu toe uit van de ‘gemiddelde kankerpatiënt’. Daardoor slaat de behandeling van bijvoorbeeld long- of borstkanker bij een deel van de patiënten aan en bij een deel niet. Wel krijgen alle patiënten te maken met bijwerkingen van de behandeling.

De drie kernactiviteiten CPCT

  1. Het identificeren van bekende genetische veranderingen in het DNA van de individuele tumor. Deze dienen als leidraad voor de behandeling van kanker.
  2. Onderzoek naar nieuwe genetische afwijkingen die de efficiëntie van een behandeling kunnen voorspellen.
  3. Het uitvoeren van klinisch wetenschappelijk onderzoek waarbinnen wij (nieuwe) geneesmiddelen in geselecteerde patiënten testen.
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen