Vrouwen vinden het moeilijk intieme gezondheidsproblemen bespreekbaar te maken

Array

Nederlandse vrouwen vinden het nog steeds moeilijk om sommige gezondheidsproblemen te bespreken, blijkt uit onderzoek onder 1075 Nederlandse vrouwen*. Vaginale schimmelinfecties, ongewenst urineverlies en vaginisme zijn voor de helft van de Nederlandse vrouwen nog steeds een taboe. Zij vinden het te privé, het gaat over intieme delen en zij schamen zich ervoor. Ook het onderwerp vleesbomen, ook wel baarmoedermyomen en -fibromen genoemd, zijn moeilijk bespreekbaar. Een kwart van de vrouwen zegt het vervelend te vinden om hier over te praten met anderen. Dat terwijl er nog veel onbekendheid is over wat vleesbomen zijn en hoe vaak deze aandoening voorkomt. Maar liefst 20-40% van de vrouwen in de vruchtbare leeftijd krijgt vleesbomen**, toch weten maar 6 op de 10 Nederlandse vrouwen dat het daadwerkelijk gaat om goedaardige gezwellen in de baarmoeder – tijd om het taboe te doorbreken! 

Aantal vrouwen met vleesbomen onderschat
Het aandeel vrouwen in de vruchtbare leeftijd dat lijdt aan vleesbomen wordt vaak te laag geschat. Ruim 60% van de vrouwen schat het fout in of weet het niet. Drie op de tien vrouwen denken zelfs dat minder dan 20% van de vrouwen in de vruchtbare leeftijd vleesbomen hebben. In werkelijkheid krijgt 20-40% van de vrouwen tijdens de vruchtbare jaren vleesbomen**. Vrouwen met vleesbomen kunnen last hebben van hevige en tussentijdse menstruatiebloeding, bloedarmoede, pijn in de onderbuik, pijn bij geslachtsgemeenschap, menstruatie pijn, druk op de blaas en darm, vaker moeten plassen en vermoeidheid. Dit kan een enorm effect hebben op het dagelijks leven. Daarom is het belangrijk dat vrouwen over vleesbomen praten, op de hoogte zijn wat deze aandoening precies is en wat de behandelingsmogelijkheden zijn zodat zij niet met deze aandoening blijven rondlopen.
8 op de 10 Nederlandse vrouwen zouden naar een arts gaan als ze vermoeden dat ze aan vleesbomen lijden. Dat zijn er veel, maar over vleesbomen zelf en de behandeling hiervan heerst nog veel onbekendheid. Hoewel bijna 9 op de 10 Nederlandse vrouwen bekend zijn met de term vleesbomen, kennen maar weinigen de aandoening baarmoedermyomen. Dat terwijl vleesbomen en baarmoedermyomen dezelfde aandoening zijn. Ook weet maar 60% van de vrouwen dat het daadwerkelijk gaat om goedaardige gezwellen in de baarmoeder. Over de behandeling van vleesbomen is ook nog veel onbekendheid. Een meerderheid van de vrouwen (61%) vermoedt dat het compleet verwijderen van de tumor de meest geschikte behandeling is voor vleesbomen. Maar liefst 12% denkt zelfs dat het nodig is om de gehele baarmoeder te verwijderen (hysterectomie) om vleesbomen te genezen. Een operatie is niet de enige behandeling voor vleesbomen, er is ook medicatie beschikbaar. Goed nieuws, aangezien bijna de helft van de Nederlandse vrouwen, wanneer ze zelf zouden lijden aan vleesbomen, liever medicatie gebruikt dan dat zij een operatie moeten ondergaan.

Google populair
Om meer te weten te komen over vleesbomen zegt 83% van de vrouwen dat ze gebruik zouden maken van online informatiebronnen. De top drie van online informatiebronnen die vrouwen dan het liefst gebruiken zijn internet/websites via zoekmachines, een website van een patiëntenvereniging en een anoniem forum waar er wordt gesproken over de aandoening. Opvallend is dat zo’n zeven op de 10 vrouwen geen gebruik willen maken van een gesloten Facebook groep of een niet-anoniem forum om informatie te zoeken over vrouwenproblemen. Een open Facebook groep spreekt vrouwen zelfs het minst aan. Het openbaar bespreken van typische vrouwelijk aandoening zoals vleesbomen, blijft dus lastig.

Neem een kijkje op Infographic - Taboe op vleesbomen in Nederland om meer te weten te komen over vleesbomen en de behandelingsopties. Raadpleeg ook altijd een arts wanneer je vermoedt dat je vleesbomen hebt en bespreek de behandelingsopties.

Kien Onderzoek, Onderzoek Weber Shandwick Gezondheid Vrouwen (maart, 2015) – online onderzoek bij 1075 vrouwen tussen 25 en 49j       

** Bron: Parker WH., Etiology, symptomatology and diagnosis of uterine myomas, Fertility & Sterility 2007, Vol 87, No 4, 725-736

83202/NL, date of creation 10-2015

Disclosure: Onderzoe is gefinancierd door Gedeon Richter

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen