PCSK9 remmer Amgen volledig vergoed binnen GVS

Array

Eerste PCSK9 remmer Repatha® (evolocumab) volledig vergoed binnen GVS

Voor behandeling van specifieke groepen patiënten met hypercholesterolemie
Amgen maakt bekend dat Repatha® (evolocumab) per 1 april is opgenomen in het basispakket. De PCSK9-remmer wordt volledig vergoed binnen het GVS bij patiënten met hypercholesterolemie (familiaire en niet-familiaire) en voldoende hoog risico. Indien maximaal verdraagbare statine in combinatie met ezetimibe niet de behandeldoelstelling bereikt overeenkomstig de richtlijnen die in Nederland door de desbetreffende beroepsgroepen zijn aanvaard, kan evolocumab als volgt worden ingezet:

  • In combinatie met zowel een statine als ezetimibe of;
  • In combinatie met enkel ezetimibe indien er sprake is van gedocumenteerde statine-intolerantie*

Patiënten met voldoende hoog risico zijn gedefinieerd als één van onderstaande groepen:

  • Homozygote familiaire hypercholesterolemie patiënten die niet-LDL-receptor negatief zijn;
  • Heterozygote familiaire hypercholesterolemie patiënten;
  • Patiënten met een doorgemaakt cardiovasculair event én een recidief cardiovasculair event;
  • Patiënten met diabetes mellitus type 2 én een doorgemaakt cardiovasculair event;
  • Patiënten met een doorgemaakt cardiovasculair event én echte statine-intolerantie* die is vastgesteld en gedocumenteerd.

Evolocumab is het eerste volledig humaan monoklonaal antilichaam in dit therapeutisch gebied. Het blokkeert de werking van het enzym proteïne convertase subtilisine/kexine 9, kortweg PCSK9. Dit proteïne reduceert de werking van de lever om LDL cholesterol, oftewel ‘slecht’ cholesterol, te verwijderen uit het bloed.(1) Bekijk hier de video over het werkingsmechanisme. Evolocumab wordt bij de meeste patiënten met hypercholesterolemie met een vaste dosering van 140 mg eenmaal per 2 weken subcutaan toegediend.

Over Familiaire Hypercholesterolemie
Familiaire hypercholesterolemie (FH) is een autosomaal dominante stofwisselingsziekte die leidt tot een sterk verhoogde kans op vroegtijdige hart- en vaatziekten. In Nederland hebben ongeveer 70.000 mensen FH, 1 op de 250, waarvan er bijna 17.000 jonger dan 18 jaar zijn.(2)

Leefregels, vaak ondersteund door medicijnen, kunnen het risico op hart- en vaatziekten bij kinderen en volwassenen met FH sterk verlagen. Het opsporen van mensen met FH heeft dan ook hoge prioriteit. Door middel van een intensief screeningsprogramma zijn de afgelopen jaren veel Nederlanders met FH opgespoord.(3)

Over Amgen Cardiovasculair
Al meer dan drie decennia lang bouwen we aan onze ervaring in het ontwikkelen van biotechnologische geneesmiddelen voor patiënten met ernstige ziekten. Amgen zet zich volledig in om de zorg en het leven te verbeteren van patiënten met hart- en vaatziekten, nog steeds de belangrijkste oorzaak van morbiditeit en mortaliteit.(4) Amgen’s onderzoek naar hart- en vaatziekten en de mogelijke behandelopties maakt deel uit van één van de kerncompetenties van onze wetenschappers, die de menselijke genetica onderzoeken om nieuwe klasse geneesmiddelen te identificeren en te valideren. Onze eigen onderzoeks- en ontwikkelingsafdeling bouwt samen met partners aan een robuuste cardiovasculaire pijplijn.

* statine-geassocieerde spierpijn voor tenminste 3 verschillende statines vastgesteld volgens het stroomschema en criteria beschreven door EAS/ESC consensus (European Heart Journal 2015; 36: 1012-1022).

Referenties

1.       SmPC Repatha, juli 2015
2.       National Human Genome Research Institute. Learning About Familial Hypercholesterolemia. http://www.genome.gov/25520184. Accessed May 2015
3.       http://cholesterolkinderen.nl/ziekten/fh/ziekte.php Accessed March 2016
4.       World Health Organization. Cardiovascular diseases (CVDs) fact sheet. http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs317/en/ . Accessed March 2016

 

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen