NPCF: Patiënt is mondiger dan vroeger en dat is maar goed ook

Array

“Er is geen enkele reden om te denken dat patiënten nu sneller dan vroeger naar de (tucht)rechter stappen om artsen aan te klagen. Uit de cijfers blijkt dat in ieder geval niet.” Dat zegt directeur Dianda Veldman van de Patiëntenfederatie in een reactie op een onderzoek van de VvAA.

Uit dat onderzoek onder 1200 zorgverleners komt de suggestie dat dokters en andere zorgverleners uit angst voor schadeclaims patiënten veel langer behandelen dan nodig is. Ze geven soms ook een behandeling waarvan ze weten dat die niet helpt.

Veldman gelooft daar weinig van. “Tussen 2009 en 2014 is het aantal zaken bij de medische tuchtcolleges niet toegenomen. Het gaat gemiddeld om 1500 tot 1600 zaken per jaar. Ik zie geen toename.”

Volgens de directeur van de Patiëntenfederatie moeten artsen gewoon een goed gesprek voeren met hun patiënten. De patiënt wil een luisterend oor en wil serieus worden genomen. Dat kan met een goed gesprek in de spreekkamer. En dan kunnen dokter en patiënt samen beslissen wat er moet gebeuren. Patiënten zijn niet uit op geld van de dokter, maar ze willen worden geholpen.” Veldman ziet wel dat patiënten steeds mondiger worden. “En dat is ook goed. Ze bereiden zich goed voor. Maar daar moeten zorgverleners juist hun voordeel mee doen.”

Luister hier voor meer info naar het BNR-fragment

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen