Aangepast advies diabetische ketoacidose bij gebruik SGLT2-remmers

Array

Bij het gebruik van SGLT2-remmers is er een klein risico dat de ernstige bijwerking diabetische ketoacidose kan optreden. Om dit risico zo klein mogelijk te houden geldt voor de werkzame stoffen canagliflozine, dapaglifozine en empaglifozine een aangepast advies. Het gaat om de geneesmiddelen Invokana, Vokanamet, Forxiga, Xigduo, Jardiance en Synjardy. Deze medicijnen worden gebruikt voor de behandeling van diabetes type 2. Het advies volgt op de uitkomst van een Europese herbeoordeling.

Diabetische ketoacidose (DKA) is een ernstige aandoening. Door een tekort aan insuline kan de bloedsuiker heel hoog oplopen; het lichaam zet vet om in energie waardoor het bloed verzuurt.

Advies aan artsen

  • Wees alert bij niet specifieke symptomen zoals misselijkheid, braken, anorexie, buikpijn, overmatige dorst, ademhalingsproblemen, verwardheid, ongewone vermoeidheid of slaperigheid; mogelijk is er sprake van DKA.
  • Informeer patiënten over de mogelijke symptomen.
  • Stop met de behandeling met SGLT2-remmers als ketoacidose wordt vermoed. Er zijn maatregelen nodig om dit te corrigeren en de glucosewaarden te monitoren.
  • Onderbreek de behandeling met SGL2- remmers bij een chirurgische ingreep of ernstige acute medische aandoening. Begin pas weer als de toestand van de patiënt gestabiliseerd is.
  • Begin niet opnieuw met het gebruik van SGLT-2 remmers bij patiënten die eerder DKA hebben ervaren na behandeling met deze middelen.

Advies aan patiënten

  • Raadpleeg onmiddellijk een arts bij klachten die wijzen op een te hoog zuurgehalte in het bloed, zoals misselijkheid, braken en extreme dorst.
  • Wordt u opgenomen in het ziekenhuis voor een operatie of een acute aandoening? Overleg dan met uw arts of u kunt doorgaan of moet stoppen met SGLT2-remmers.
  • Stop niet zelf met uw voorgeschreven medicijnen. Heeft u vragen of bent u ongerust? Bespreek dit met uw behandelend arts.

DKA komt ook voor bij diabetes type 2
Ketoacidose komt voornamelijk voor bij mensen met diabetes type 1 met een verhoogde bloedsuikerspiegel. Ook bij de behandeling met SGLT2-remmers bij diabetes type 2 met slechts een lichte verhoging van de bloedsuikerspiegel kan DKA zich voordoen. Daardoor duurt het soms langer voordat de diagnose ketoacidose is gesteld.

Bovenstaande aanbevelingen gelden ook voor de geneesmiddelen Edistride en Ebymect. Deze middelen zijn op dit moment niet in Nederland in de handel.

De firma’s AstraZeneca B.V., Boehringer Ingelheim B.V. en Janssen-Cilag B.V. hebben hierover een brief, een zogenaamde Direct Healthcare Professional Communication (DHPC) verstuurd. De brief met deze belangrijke risico-informatie is in overleg met het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gestuurd naar internisten, diabetologen, endocrinologen, anesthesiologen, intensivisten, SEH-artsen, geriaters, huisartsen (inclusief artsen in opleiding), diabetes verpleegkundigen en (ziekenhuis)apothekers.

Het signaleren en analyseren van bijwerkingen gedurende de gehele levenscyclus van een geneesmiddel wordt farmacovigilantie of geneesmiddelenbewaking genoemd. Dit is een kerntaak van het CBG. In geval van urgente en/of belangrijke veiligheidsissues worden medische beroepsbeoefenaren door middel van een Direct Healthcare Professional Communication (DHPC) op de hoogte gebracht.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen