Utrecht krijgt eigen behandelcentrum hyperbare zuurstoftherapie

Array

Het Instituut voor Hyperbare Geneeskunde (IvHG) opent in juni 2016 een modern behandelcentrum in Maarssen. Hiermee wordt hyperbare zuurstoftherapie bereikbaar voor patiënten in de regio Utrecht.
Het IvHG behandelt patiënten in behandelcentra in Rotterdam, Arnhem, Hoogeveen en Waalwijk. Met Maarssen als nieuwe locatie is ook de regio Utrecht voorzien van een instituut voor hyperbare geneeskunde. Het IvHG werkt voor de realisering van de nieuwe vestiging intensief samen met de afdeling radiotherapie en het Hoofd-Hals oncologisch centrum van het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU) en overige ziekenhuizen in de regio.

Veel patiënten zijn in de afgelopen jaren reeds verwezen naar bestaande IvHG behandelcentra in andere delen van het land. ‘De behoefte aan een behandelcentrum in Midden Nederland was zo groot, dat het voor ons en de ziekenhuizen in de regio Utrecht, een logische stap was om een centrum in Maarssen te openen,’ aldus Onno Boonstra, medisch directeur van het IvHG. ‘Een hyperbare zuurstofbehandeling duurt ongeveer anderhalve maand, waarbij de patiënt wekelijks zo’n vijf behandelsessies heeft bij ons op een locatie. Door het beperken van de reistijd wordt een intensieve behandeling met hyperbare zuurstof nu ook toegankelijk voor patiënten in de regio Utrecht’.

hdr_trgbx_16Hyperbare zuurstoftherapie
Hyperbare zuurstoftherapie is een effectieve behandeling voor ex-kankerpatiënten met late bestralingsschade. Het gaat om een groep van ruim 5% tot 15% van de patiënten die als gevolg van radiotherapie in het bestraalde gezonde weefsel, zogenaamde ‘late bestralingsschade’ ontwikkelen. Dit kan zich uiten in diverse klachten en symptomen, afhankelijk van de locatie van de bestraling. Klachten – zoals pijn, bewegingsbeperking, vochtophoping en incontinentie – die vaak in de loop van tijd erger worden, verminderen of verdwijnen door hyperbare zuurstoftherapie.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen