Een pas op de plaats bij acute zorg voor mensen met dementie

Array

Ouderen met dementie die een acute ziekte krijgen zoals longontsteking, hartfalen of blaasontsteking, worden vanwege deze lichamelijke crisissituatie regelmatig verwezen naar het ziekenhuis voor een behandeling. Vooral voor deze groep ouderen is het ziekenhuis een relatief onveilige omgeving waarin zij te maken kunnen krijgen met vallen, ondervoeding, acute verwardheid en spierzwakte. Veel van deze complicaties hebben een blijvende achteruitgang van de toch al kwetsbare persoon met dementie tot gevolg.

Hoe je de zorg op een goede manier kan organiseren bij deze acute zorgproblematiek staat centraal tijdens de Landelijke Studiedag Acute zorg voor mensen met dementie op 27 mei 2016 in het Akoesticum in Ede. De studiedag wordt georganiseerd door StudieArena met inhoudelijke bijdrage van o.a. het UMC Groningen, VU medisch centrum en UMC Utrecht en staat onder leiding van Prof.dr. Sophia de Rooij, hoofd van het Universitair Centrum Ouderengeneeskunde van het UMCG.

Sophia de Rooij houdt zich bezig met de vraag of we de zorg voor ouderen met een acute aandoening en tegelijkertijd een cognitieve stoornis met elkaar goed hebben ingericht en of dat de samenhang in zorg en besluitvormingsprocessen nog beter kunnen worden vormgegeven. Haar interesse voor dit thema heeft onder andere geresulteerd in projecten als: de Transmurale Zorgbrug, Functiebehoud In Transitie en Hospital@Home.

Meer informatie over de studiedag is na te lezen op: www.studiearena.nl.

Bron: Studio Arena

?
? ? ?
?

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen