
Vaccin kan toekomstige MERS-uitbraken voorkomen
ArrayVaccin maakt dromedarissen immuun voor Mers
Een team van Nederlandse, Spaanse en Duitse onderzoekers heeft een vaccin ontwikkeld waardoor kamelen minder virus uitscheiden als ze besmet worden met het MERS coronavirus. Omdat het virus voornamelijk via kamelen op mensen wordt overgedragen, kan het vaccin mogelijk toekomstige uitbraken onder mensen voorkomen. De onderzoekers hebben hun vinding gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Science.
Het nieuwe coronavirus, officieel Middle East Respiratory Syndrome-coronavirus, veroorzaakt een ontsteking in de luchtwegen en kan voor mensen fataal zijn. Tot nu toe zijn 1600 mensen besmet geraakt, vooral in het Midden Oosten. Een derde deel van hen is overleden. Er nog geen vaccin tegen MERS en antivirale middelen lijken weinig soelaas te bieden.
Het virus wordt door dromedarissen op mensen overgedragen. Het onderzoek was er daarom op gericht het virus bij de bron aan te pakken. ‘Door kamelen te vaccineren wordt het risico op uitbraken onder mensen mogelijk geminimaliseerd’, zegt Bart Haagmans, onderzoeksleider en viroloog bij het Erasmus MC. In de studie werden 8 kamelen besmet met het virus. De helft werd 3 weken voorafgaand aan de besmetting gevaccineerd. De gevaccineerde kamelen maakten antilichamen aan waardoor ze zowel minder ziek als minder besmettelijk werden.’
Voor het nieuwe vaccin werd een zogenaamde spike-eiwit van MERS coronavirus ingebracht in het genoom van een verzwakte stam van pokkenvirus (MVA). Deze gemanipuleerde virussen vormen de basis van het nieuwe vaccin. Het nieuwe vaccin kan mogelijk ook worden gebuikt om mensen te vaccineren. De onderzoekers starten daar nu een studie voor.