Op weg naar praktische en persoonlijke eHealth

Array

Sinds 1 januari 2015 is Niels Chavannes hoogleraar Huisartsgeneeskunde bij de afdeling Public health en Eerstelijnsgeneeskunde. Hij houdt zich bezig met eHealth en toepassingen in disease management, oftewel de mogelijkheden voor zorgverleners en patiënten om digitaal gegevens uit te wisselen en patiënten mede verantwoordelijk te maken voor hun gezondheid. Op 11 december hield hij zijn oratie.

Prof. Niels Chavannes is enthousiast over eHealth, maar hij ziet ook de valkuilen. Dat blijkt uit zijn oratie ‘EHealth in Disease Management: doel of tool’. “Als huisarts wil ik graag dat eHealth concreet en praktisch wordt. Ik ga niet kritiekloos enthousiast doen wanneer er eigenlijk niet aantoonbaar iets verbetert. Implementatie van eHealth blijkt zelfs bij bescheiden doelstellingen doorgaans veel lastiger dan verwacht.”

Zelfmanagement
Die lastige implementatie heeft er voor een deel mee te maken dat het nieuw is en mensen er aan moeten wennen. “De introductie van eHealth vraagt om een verandering van gedrag, van zowel zorgverleners als patiënten”, aldus Chavannes. Ook persoonlijke voorkeuren van een patiënt, de aard van de ziekte en de ziektelast die een individuele patiënt ervaart, spelen een rol. “EHealth kan een geweldig middel zijn om mensen hun persoonlijke doelen te helpen bereiken. Het is belangrijk om als (huis-)arts eenieder op dat vermogen tot zelfmanagement aan te spreken en daarin een coachende rol aan te nemen.”

Patiëntenprofilering
Er zijn al verschillende initiatieven op het gebied van eHealth in het LUMC. Zo kunnen nierpatiënten van het LUMC thuis hun ziektebeloop volgen en hebben alle LUMC-patiënten via het patiëntenportaal toegang tot een gedeelte van hun medisch dossier. Ook kunnen zij vragen stellen aan hun behandelaar en afspraken maken en wijzigen. Om eHealth verder te ontwikkelen is het volgens de jonge hoogleraar belangrijk om patiënten erbij te betrekken. Patiëntenprofilering is hierbij heel belangrijk, omdat patiënten allemaal zeer verschillend zijn en eigen voorkeuren en ervaringen hebben.
Wetenschappelijk onderzoek

Om te leren van de praktijk, zowel in het LUMC als daar buiten, wil Chavannes een online platform ontwikkelen waarop professionals ervaringen kunnen uitwisselen. Om tot succesvolle eHealth toepassingen te komen is ook wetenschappelijk onderzoek nodig. “Het LUMC, als centrum van medische vernieuwing, levert hier reeds een bijdrage aan en wil dit in de toekomst graag uitbouwen.” Dit kan bijvoorbeeld vanuit het profileringsgebied Innovation in Health Strategy and Quality of Care, maar ook vanuit de Medical Delta, het samenwerkingsverband in de driehoek Leiden, Rotterdam en Delft, dat recent het Medical Delta eHealth Initiaive heeft gelanceerd. Samenwerking met TNO en bedrijfspartners wordt daarbij ook gezocht, bijvoorbeeld voor het ontwikkelen van health-sensoren en telemonitoring.

Niels Chavannes (1972) studeerde geneeskunde aan de Universiteit van Maastricht en promoveerde daar in 2005. Sinds 2007 is hij verbonden aan de afdeling Public Health & Eerstelijnsgeneeskunde van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).

De oratie van Chavannes ‘EHealth in Disease Management: doel of tool’ is na te lezen op de website van het LUMC.

Bron: LUMC

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen