Maastrichts zorgveld gaat longmedicatie gezamenlijk inkopen
ArrayVoor het eerst in de Nederlandse zorg wil een coalitie van huisartsen, ziekenhuis, apothekers, een organisatie die zich inzet voor de belangen van (potentiële) zorgvragers en zorgverzekeraar VGZ, samen medicatie in gaan kopen tegen longziekten; astma en COPD. De zorgpartijen doen dat onder de vlag van ‘Blauwe zorg’; de zorg-proeftuin van VWS rond Maastricht. Blauwe Zorg is één van de projecten in Maastricht-Heuvelland met zorgverzekeraar VGZ, Huis voor de Zorg en MUMC+ om de zorg efficiënter en goedkoper te maken, zodat zorg voor iedereen betaalbaar blijft.
Voor de patiënt komt er medio 2016 een beperkt aanbod aan COPD- en astmamedicatie. De coalitie wil zo gelijke of zelfs toenemende kwaliteit, betere therapietrouw en meer eenduidigheid in de behandeling aan patiënten bieden, waardoor naar verwachting de kosten van zorg zullen dalen. De bedoeling is dat het behaalde voordeel direct wordt ingezet om de zorg voor de patiënten in de regio verder te verbeteren. VGZ brengt dan het ingekochte voorkeurs-longmedicijnen niet ten laste van het eigen risico van de klant.
Complex aanbod
Op dit moment krijgen longpatiënten per medisch specialist en per ziekenhuis verschillende medicijnen of devices voorgeschreven. Er zijn tientallen vergelijkbare medicijnen met verschillende toedieningsvormen op de markt. “Elke dag komen er nieuwe medicijnen bij die aan het bestaande aanbod nauwelijks iets toevoegen”, zegt longarts prof. Dr. Geertjan Wesseling van het Maastricht UMC+.” Dit maakt het voor ons complex om de patiënt op de juiste manier voor te lichten over het juiste gebruik van deze medicatie. Patiënten en zorgaanbieders zien, volgens longarts Wesseling, door de bomen het bos niet meer. Mede hierdoor blijft de therapietrouw van patiënten achter. Daarnaast zien we dat de prijzen voor de medicatie de laatste jaren op hetzelfde hoge niveau blijven hangen. Voor de toekomst van de zorg zijn veranderingen daarom echt nodig.”
Voorkeursmiddelen
De initiatiefnemers binnen Blauwe Zorg stelden daarom samen met experts medische inhoudelijke gronden voor astma en COPD op. Met als beoogd resultaat een voorkeursformularium met een beperkt aantal verschillende medicijnen. Dit formularium vormt dan de basis waarmee farmaceutische bedrijven worden uitgenodigd om een aanbod te doen. Het is voor het eerst dat op deze manier een voorkeur voor bepaalde middelen wordt opgesteld, waarmee de zorgverzekeraar verwacht die middelen tegen een scherpe prijs in te kunnen kopen. Welke middelen het betreft is nog niet bekend en worden pas bekend in de loop van het komende verzekeringsjaar. Het is voor Maastrichtse verzekerden dus helaas niet mogelijk om de keuze voor VGZ te maken op basis de voorkeursmiddelen voor COPD en astma. In de loop van het jaar zal een deel van de verzekerden het geluk hebben geld van het eigen risico terug te krijgen maar dat zal voor anderen niet gelden. Als verzekerden geen gebruik maken van deze, nog niet bepaalde voorkeursmiddelen, kunnen ze switchen naar een voorkeursmiddel in overleg met hun behandelend arts. Maar niet elke patiënt zal dat willen.
Proeftuin
Binnen de proeftuin “Blauwe Zorg’ vinden projecten plaats om de kwaliteit en betaalbaarheid van de zorg in de regio Maastricht en Heuvelland voor de toekomst veilig te stellen, en waar mogelijk te verbeteren. Het ministerie van VWS heeft Blauwe Zorg, het samenwerkingsverband van Huisartsen, zorgverzekeraar en Huis voor de zorg in de regio Maastricht, aangewezen als proeftuin..
VGZ heeft reeds aangegeven dat ze de keuzes in Maastricht landelijk gaan door vertalen. Dit zou volgens de zorgverzekeraar een miljoenenbesparing kunnen opleveren.
Bron: VGZ