Gebitsproblemen senioren onder de loep door oproep in krant
ArrayEen steeds groter deel van de bevolking, met name senioren, kampt met (kunst)gebit problemen. De moeilijkheden die hiermee gepaard gaan zoals last met praten, moeite met eten, pijnlijk tandvlees of een ingevallen gezicht kunnen van grote invloed zijn op het dagelijks leven. In het ergste geval monden deze problemen zelfs uit tot straatvrees en sociale afzondering. Vaak durft men niet om een opinie te vragen bij een andere zorgverlener of is men niet op de hoogte van de vergoedingen vanuit de zorgverzekering, waardoor er een financiële drempel ontstaat.
Door de ontwikkelingen in de langdurende zorg spelen familieleden en andere naasten een steeds grotere rol in de zorg en ondersteuning van cliënten. Daarmee wordt de samenwerking met en ondersteuning van deze mantelzorgers steeds belangrijker.
In september 2015 is de website www.demondnietvergeten.nl gelanceerd. Daarop staat informatie en adviezen voor iedereen die betrokken is bij de mondzorg van thuiswonende ouderen: van mantelzorgers tot en met tandartsen. Tegelijkertijd zijn er pilots gestart, waarbij onder meer een screeningsinstrument getest waarmee ouderen tijdig doorverwezen kunnen worden voor tandheelkundige zorg en hulp bij het poetsen. Lees meer over deze pilots.
Ondersteun mantelzorger bij mondzorg
Mantelzorgers proberen cliënten wel te helpen bij de mondverzorging, maar weten niet altijd goed hoe. Betrek daarom ook familie en mantelzorgers bij de voorlichting over mondgezondheid. Handige hulpmiddelen die je hierbij kunt gebruiken zijn bijvoorbeeld de poetsinstructies en praktische instructiekaarten.
Meer informatie is te vinden op allesoverhetgebit.nl van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (KNMT). Het is een site van tandartsen voor cliënten. Hier vind je alles over mondgezondheid, tandheelkundige vergoedingen en verzekeringen en de tandartsenpraktijk.
Ook bij Het Ivoren Kruis is veel informatie te vinden op het gebied van preventie en voorlichting. Met behulp van de instructieve voorlichtingsfolders kun je cliënten voorlichten en stimuleren hun mond gezond te houden.
Meer informatie over de mondzorg van ouderen en mensen met een verstandelijke beperking is te vinden op de website Mondzorg ouderen en de website van het Ivoren Kruis.