Ook houtkachel niet groener maar grijzer

Array

Naast dat de stroom in Nederland steeds grijzer in plaats van groener wordt. Is ook de perceptie dat een houtkachel groene energie is een misvatting. Voor het milieu en de longgezondheid is een toename van houtkachels en open haarden in woonwijken niet gewenst. Het leidt tot geuroverlast en meer fijn stof in de lucht. En juist dat fijnstof is bijzonder schadelijk voor de gezondheid.

Als je hout wilt stoken, is het belangrijk dat je de luchtvervuiling beperkt. Kies voor een houtkachel met hoog rendement en gebruik de kachel op een juiste manier. Stook met droog en onvervuild hout, of houtpellets, van duurzaam beheerde bossen.

Bij houtverbranding ontstaat gemakkelijk luchtvervuiling, van fijnstof, kankerverwekkende koolwaterstoffen (PAK’s), koolmonoxide en zware metalen. De luchtvervuiling neemt toe bij verkeerd gebruik van de houtkachel. Let er daarom op hoe je stookt; dat is niet eenvoudig.

Zit er vervuild hout in de kachel, dan komen zware metalen vrij. Bij te weinig luchtaanvoer en te lage temperaturen (door vocht in het hout) komen PAK’s, koolmonoxide en andere schadelijke stoffen vrij.

Woon je in een normale woonwijk in Nederland, dan heb je veel te weinig ruimte rond je huis om een houtkachel kunnen te overwegen! Ook een pelletkachel, speksteen- of tegelkachel zijn een slechte keus voor uw buren! Gebruik een houtkachel niet al als primaire verwarming. Af en toe stoken is minder belastend voor het milieu dan dagelijks stoken. In een landelijk gebied, waar de huizen ver uit elkaar staan, is het nadelige effect op gezondheid van houtkachels waarschijnlijk minder vervuilend en schadelijk. Ook kachels op gas zijn minder milieuvriendelijk dan een moderne cv-installatie. Ze hebben een lager rendement. Open gaskachels zorgen ook voor gezondheidsrisico’s.

Wil jij genieten van een houtvuurtje zonder overlast te veroorzaken? Stook zeker niet bij windstil of mistig weer; rook blijft dan hangen en kan lokaal sterke luchtvervuiling veroorzaken (in de buurt en in huis). Zorg voor droge schone brandstof en hoge stooktemperatuur. Leeg de aslade in de bak voor het restafval. Laat één of twee keer per jaar de schoorsteen reinigen. Als je goed stookt, is de vlam in je houtkachel heldergeel en flakkert deze niet.Heb je zelf regelmatig last van de rook uit de schoorsteen van je buren?

Tien schone stooktips voor de open haard

1. Stook op een hoge temperatuur. Dan verbrandt het hout volledig. Bij lage temperaturen gebeurt dat niet en ontstaan veel meer schadelijke rookgassen.

2. Stook niet elke dag en niet langer dan 4 uur per dag. Daarmee beperk je de mogelijke overlast.

3. Zorg voor voldoende zuurstoftoevoer. Zet de klep van de schoorsteen helemaal open. Vergeet niet de klep weer te sluiten als het vuur uit is, anders komt er veel kou naar binnen.

4. Kies alleen voor schoon en kurkdroog hout. Je herkent dit aan scheuren en loszittende schors. Het is verboden om afval en bewerkt hout te verbranden.

5. Maak het houtvuur aan met aanmaakblokjes en kleine houtjes, nooit met vloeibare stoffen als spiritus.

6. Zorg voor een goede rookafvoer die past bij jouw haard. Laat de schoorsteen minstens één keer per jaar goed vegen.

7. Steek de haard niet aan bij mist of windstil weer: rookgassen blijven in en om jouw huis hangen.

8. Ventileer de kamer goed met veel frisse lucht, zowel tijdens als na het stoken.

9. Controleer regelmatig of je goed stookt: zo ja, dan zie je kleurloze rook uit de schoorsteen komen.

10. Laat het houtvuur vanzelf uitbranden. Als je het vuur dooft door de luchttoevoer te verminderen, verbrandt het hout onvolledig (zie tip 1).

Lees meer over rook en stank op Overlast van hout stoken.

 

.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen