Het ITG zet de wereld op z’n kop met Antwerpse epidemie 2020
ArrayAntwerpen dankt Afrika… Het ITG zet de wereld op zijn kop
Inhuldiging fotomonument ter ere van Zuidelijke hulpverleners fictieve Antwerpse epidemie 2020
Antwerpen dankt Afrika, Azië en Latijns-Amerika. Stel u voor. Een onbekende ziekte treft Antwerpen in het jaar 2020. Een Peruaanse hulpverlener coördineert de aankomst van goederen op vliegveld Deurne. Een Afrikaanse dokter troost een Antwerpse baby. Een Nepalese onderzoeker ontdekt een vaccin.
Achtergrond: Jarenlang hebben Antwerpse onderzoekers en artsen van het Instituut voor Tropische Geneeskunde geïnvesteerd in de medische en wetenschappelijke kunde van partners in het Zuiden, met steun van de Belgische Ontwikkelingssamenwerking. Het is niet ondenkbaar dat zij ons hiermee ooit te hulp zullen schieten.
Het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen (ITG) onthulde vandaag (donderdag 8 oktober 2015) in het station Antwerpen-Centraal een interactieve foto-installatie. Het gaat om een monument ter ere van de artsen en wetenschappers uit Afrika, Azië en Latijns-Amerika die Antwerpen tijdens een fictieve epidemie in 2020 te hulp schoten.
Achter de onverwachte beelden van Zuidelijke hulpverleners in Antwerpen schuilt een boodschap voor het publiek: ontwikkelingssamenwerking is meer dan enkel hulp bieden. Investeren in medische en wetenschappelijke expertise betekent samen bouwen aan de toekomst. Het project kadert in het Europees Jaar van Ontwikkeling en werd mogelijk gemaakt door de Belgische Ontwikkelingssamenwerking.
Het monument biedt het publiek een ander perspectief op ontwikkelingssamenwerking door bekende beelden van een crisissituatie in het Zuiden om te draaien. Daarnaast kunnen mensen kennis maken met een kant van het ITG die bij veel mensen onbekend is.
“Antwerpse artsen en onderzoekers bouwen al decennialang aan gezondheid wereldwijd. Daar mag de stad trots op zijn. Dit fictieve monument geeft ons gelegenheid om Antwerpenaren direct aan te spreken,” zegt prof. Bruno Gryseels, directeur van het ITG.
Sinds 1998 werkt het ITG samen met partnerinstellingen in 18 landen om ervoor te zorgen dat zij zo snel mogelijk het heft in eigen handen kunnen nemen. Dit Switching the Poles-programma wordt gefinancierd door de Belgische Ontwikkelingssamenwerking.
De filosofie achter deze bijzondere aanpak van capaciteitsversterking is logisch: ontwikkelingssamenwerking moet leiden tot zelfstandigheid en zelfredzaamheid. In een wereld van machtsverschuivingen, klimaatverandering en internationalisering is iedereen mee verantwoordelijk voor een gezonde toekomst.
“Ontwikkelingssamenwerking wordt meestal geassocieerd met hulp van het Noorden aan het Zuiden, waarbij een aantal clichébeelden zich meteen opdringen. Omdat de wereld verandert, zet het ITG volop in op de zelfstandigheid en zelfredzaamheid van zijn institutionele partners. Het is daarom niet onwaarschijnlijk dat zij óns op een dag te hulp zullen schieten, mocht dat nodig zijn,” aldus Gryseels.
Het interactieve fotomonument is tot 17 oktober 2015 te bewonderen in de wachtzaal van het Centraal Station in Antwerpen, met dank aan de NMBS. Van 16 tot 30 november zal de installatie te zien zijn in Bibliotheek Permeke (De Coninckplein 26, Antwerpen). Het monument, dat door productiehuis De Commerce werd ontworpen en gebouwd, verhuist later mogelijk nog naar andere locaties.
De interactieve app van het fotomonument is ook beschikbaar op http://exhibition.itg.be. De fotografie is van de hand van Thomas Dhanens, bekend onder andere van zijn werk voor de films The Broken Circle Breakdown en De Helaasheid der Dingen.
De filosofie achter dit Switching the Poles-programma is logisch: ontwikkelingssamenwerking moet leiden tot zelfstandigheid en zelfredzaamheid. In een wereld van machtsverschuivingen, klimaatverandering en internationalisering is iedereen mee verantwoordelijk voor de toekomst.
Met dit fictieve monument zetten we de wereld even op zijn kop. De boodschap die het ITG en zijn partners willen meegeven is dat wetenschappelijke samenwerking meer is dan enkel hulp. Investeren in medische en wetenschappelijke expertise betekent samen bouwen aan de toekomst.
Het interactieve fotomonument is tot 17 oktober 2015 te bewonderen in de wachtzaal van het station Antwerpen-Centraal, met dank aan de NMBS. Van 16 tot 30 november zal de installatie te zien zijn in Bibliotheek Permeke. Het monument, dat door productiehuis De Commerce werd ontworpen en gebouwd, verhuist ook nog naar andere locaties. De fotografie is van de hand van Thomas Dhanens, bekend onder andere van zijn werk voor de films The Broken Circle Breakdown en De Helaasheid der Dingen.