ITG-studenten uit 30 landen bezoeken Vlaamse en Brusselse gezondheidszorg

Array

Gezondheidswerkers uit 30 landen bezoeken deze week de eerstelijnsgezondheidszorg in Vlaanderen en Brussel. Het gaat om studenten die aan het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen een Master in Public Health volgen. De bedoeling is dat studenten de praktijk van de eerstelijnsgezondheidszorg in België ontdekken en hieruit profijt kunnen trekken voor hun werk in hun thuisland.

Jaarlijks specialiseren ongeveer 40 ervaren gezondheidswerkers zich aan het Instituut voor Tropische Geneeskunde in de organisatie en het management van gezondheidszorg. De Master in Public Health van het ITG start eind augustus en loopt tot begin juli het volgende jaar.

De meerderheid van de studenten is arts, maar er zijn ook een paar economisten en biomedische wetenschappers. Ze werken in beleidsfuncties in de gezondheidszorg van hun eigen land en zijn gemiddeld tussen 35 en 40 jaar oud. De kosten van hun opleiding en verblijf worden in de meeste gevallen gedragen door het Belgische Ministerie van Ontwikkelingssamenwerking.

Het eerste opleidingsonderdeel in deze specialisatiecursus duurt vier weken en gaat over lokale gezondheidssystemen, waarbij er een sterke nadruk ligt op de eerste lijn in de gezondheidszorg. De studenten bestuderen begrippen en analysekaders om die zorg zo goed mogelijk te organiseren in een context van schaarse middelen en een veelvoud van gezondheidsproblemen. De laatste week van dit eerste onderdeel (de laatste week van september) bezoeken professoren en studenten de Belgische eerstelijnszorg.

Op dinsdag 29 september bezoeken de studenten een hele dag de huisartspraktijken verspreid over Vlaanderen en Brussel. Dit bezoek gebeurt in kleine groepjes van twee of drie studenten zodat er een goede interactie kan zijn en de studenten als waarnemer kunnen meedoen aan consultaties en huisbezoeken. Samen met de huisarts trekken ze ook naar een apotheek, een kinesist, en mogelijks zelfs naar een rusthuis. Op woensdag 30 september komt de sociale eerste lijn aan bod. Hiervoor bezoekt de groep Kruibeke.

De bedoeling van dit bezoek is om onze studenten kennis te laten maken met de veelheid van sociale spelers op de eerste lijn, zowel publiek als privaat. Verder willen we graag dat ze zelf ontdekken dat een louter medisch antwoord vaak niet volstaat om gezondheidsproblemen aan te pakken of op te lossen,” aldus prof. Bart Criel van het ITG.

De oorzaken van gezondheidsproblemen moeten vaak gesitueerd worden in de bredere leefwereld van mensen. Ondanks hun belangrijke rol kunnen artsen deze problemen niet alleen  oplossen. Door in contact te komen met mensen van de OCMW, de gemeenteadministratie en andere sociale actoren ontdekken de internationale studenten wat sociaal werk in België precies betekent in de praktijk.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen