Huisartsen krijgen bij de mededingingsautoriteit het roer om

Array

De ACM kondigt in de NRC aan dat ze per direct het handhavingsbeleid rond mededinging in de eerstelijnszorg wijzigt: samenwerking tussen zorgverleners mag, zolang het de andere partijen niet dupeert. Is er dan toch sprake van een overtreding in de ogen van de ACM dan volgt in eerst een waarschuwing.

Met de aankondiging van toezichthouder ACM dat de handhaving van de Mededingingswet voor de eerstelijnszorg goeddeels losgelaten wordt, komt vooralsnog een eind aan desastreus beleid van jaren. De ACM erkent nu openlijk dat haar beleid de laatste jaren innovatie en initiatieven in de zorg heeft verstikt. Het actiecomité Het Roer Moet Om, dat in een half jaar ruim twee derde van de Nederlandse huisartsen wist te mobiliseren tegen het juk van de Mededingingswet, juicht de stap toe. “Het roer is klaarblijkelijk om bij de ACM. Men ziet nu in dat juist samenwerking onmisbaar is voor goede huisartsenzorg, en niet concurrentie. Daarom moeten we ook helemaal weg uit de Mededingingswet. Dat moet de volgende stap zijn” aldus huisarts Peter de Groof van het actiecomité.

Het_Roer_Moet_Om_-_Manifest_van_de_Bezorgde_HuisartsAl jaren zuchten de huisartsen onder het juk van de ACM die hoge boetes zette op onderlinge afstemming van zorg tussen huisartsen. Ook gezamenlijk onderhandelen met zorgverzekeraars werd door de ACM verboden, waardoor de individuele huisartsen in onmogelijke onderhandelingspositie kwamen ten opzichte van de vier grote zorgverzekeraars in Nederland. Die koers verlaat de ACM dus per vandaag. De Groof: “Goed dat men nu tot inkeer komt. Maar zorgelijk dat daar eerst massaal protest van huisartsen voor nodig was.”

De heroverweging van het handhavingsbeleid van de ACM komt rechtstreeks voort uit het nationaal debat over de huisartsenzorg dat Het Roer Moet Om afgelopen juni organiseerde. Minister Schippers van VWS erkende daar ook dat samenwerking tussen huisartsen gewoon mogelijk moet kunnen zijn.

Deze wijziging is overiegns niet los te zien van de druk die bijna 8000 huisartsen de afgelopen maanden hebben uitgeoefend.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen