
Transparantiegegevens gepubliceerd door ZINL
ArrayDe Federatie Medisch Specialisten heeft in samenwerking met de brancheorganisaties het afgelopen jaar hard gewerkt aan de nieuwe werkwijze voor het transparant maken van kwaliteitsinformatie. Het proces van aanlevering aan het Zorginstituut is inmiddels zo goed als afgerond. De (nieuwe) gegevens in de openbare database op de website Zorginzicht zijn gepubliceerd. Daarna volgt een publicatie van de informatie uit de aangeleverde gegevens op de website Kiesbeter. Daarmee kan de informatie gebruikt worden voor zorginkoop en er is keuze-informatie voor patiënten beschikbaar.
Jaar van de Transparantie
Meer en betere informatie voor de patiënten over de kwaliteit en de kosten van de zorg, dat is de essentie van het Jaar van de Transparantie. Dit Jaar van de Transparantie loopt van maart 2015 tot en met maart 2016 en is een initiatief van Edith Schippers, de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Alle partijen in de zorg leveren dit jaar gezamenlijk een extra inspanning om de beschikbaarheid en vindbaarheid van betrouwbare en begrijpelijke informatie voor patiënten een impuls te geven.
Gezamenlijke inspanning zorgveld
Veel partijen in de zorg, waaronder de FMS, NVZ, NFU, NPCF, ZN en het Zorginstituut Nederland, richten hun focus eerst op vindbaar en begrijpelijk maken van bestaande kwaliteitsinformatie, met name van de medisch specialistische (curatieve) zorg. Het maken van patiëntenversies van bestaande kwaliteitsrichtlijnen en het online toegankelijk maken van die kwaliteitsinformatie (uit de medisch specialistische zorg) is dan de belangrijkste klus. In de tweede helft van het jaar richt de aandacht zich op die zorgsectoren waar die kwaliteitsinformatie eerst nog ontsloten moet worden voordat deze op een voor patiënten begrijpelijke wijze kan worden gepresenteerd.
Rol van Zorginstituut Nederland
Op basis van de wettelijke taken van het Zorginstituut heeft de minister de regie van het Jaar van de Transparantie bij het Zorginstituut neergelegd. Het Zorginstituut zal het voortouw nemen in het realiseren van het:
• versneld voor patiënten beschikbaar stellen van informatie over de kwaliteit van zorg;
• ontwikkelen van kwaliteitsrichtlijnen en -indicatoren en het voor patiënten begrijpelijk maken ervan;
• doorontwikkelen van de website KiesBeter als betrouwbaar startpunt voor het vinden van (keuze-)informatie voor patiënten;
• zorgen dat patiënten vooraf meer inzage krijgen in de kosten van een behandeling.
Bron: Zorginstituut