Superieure algehele overleving aangetoond in ‘head-to-head’-onderzoek bij patiënten met eerder behandeld gevorderd plaveiselcelcarcinoom van long #ASCO2015 #doctorsonly

Array

Superieure algehele overleving aangetoond voor afatinib vergeleken met erlotinib in ‘head-to-head’-onderzoek bij patiënten met eerder behandeld gevorderd plaveiselcelcarcinoom van de long

Behandeling met afatinib verminderde significant het overlijdensrisico met 19%, waardoor de overleving van patiënten werd verlengd naar een mediaan van 7,9 maanden tegenover 6,8 maanden met erlotinib.

Na één jaar waren aanzienlijk meer met afatinib behandelde patiënten nog in leven dan patiënten behandeld met erlotinib (36,4% vs. 28,2%). De bijzonderheden van de analyse van de algehele overleving (abstract #8002 Orale presentatie, Longkanker—Niet-kleincellig gemetastaseerd) werden gepresenteerd op zondag 31 mei jl. op de jaarlijkse bijeenkomst van de American Society of Clinical Oncology (ASCO) in Chicago, VS. 

De volledige resultaten van dit onderzoek vormen de basis voor indiening van de aanvragen voor wereldwijde goedkeuring later dit jaar. Afatinib is nog niet goedgekeurd voor gebruik bij patiënten met plaveiselcelcarcinoom (SCC) van de long.

De algehele overleving was het belangrijkste secundaire eindpunt van dit gerandomiseerde fase III ‘head-to-head’-onderzoek en werd geanalyseerd na positieve resultaten voor het primaire eindpunt van progressievrije overleving (PFS) gepresenteerd in 2014.  De bijgewerkte analyse van de PFS bevestigde een significante afname van het risico van tumorprogressie met 19% bij patiënten behandeld met afatinib vergeleken met erlotinib.  De tragere tumorprogressie die werd waargenomen bij behandeling met afatinib, ging gepaard met een verbeterde controle van tumor gerelateerde symptomen: een hoger percentage van de met afatinib behandelde patiënten meldde verbetering voor hoesten (43,4% vs. 35,2%), kortademigheid (51,3% vs. 44,1%) en algeheel welzijn/kwaliteit van leven (35,7% vs. 28,3%) vergeleken met erlotinib.

Professor Jean Charles Soria, hoofdonderzoeker van het klinische onderzoek LUX-Lung 8 en hoofd van de afdeling geneesmiddelenontwikkeling, Institut de Cancérologie Gustave Roussy, Parijs, Frankrijk verklaarde: “Plaveiselcelkanker is een moeilijk te behandelen ziekte met veel comorbiditeiten en patiënten zouden baat hebben bij meer behandelopties. De resultaten van LUX-Lung 8 zijn zeer bemoedigend omdat ze de klinische betekenis illustreren van de focus op de ErbB-receptoren bij deze ziekte. Internationale richtlijnen erkennen erlotinib als tweedelijns behandeloptie voor plaveiselcelcarcinoom van de long en de verbeterde uitkomsten die met afatinib zijn aangetoond, duiden erop dat deze behandeling extra voordelen zou kunnen bieden voor deze patiëntenpopulatie.”

Het percentage ernstige ongewenste voorvallen was tussen de behandelarmen met afatinib en erlotinib vergelijkbaar (57,1% vs. 57,5%). Met afatinib werd een hogere incidentie van ernstige diarree en stomatitis (mondzweren) waargenomen dan met erlotinib (diarree graad 3/4: 9,9/0,5% vs. 2,3/0,3%, stomatitis graad 3: 4,1 vs. 0,0%), terwijl met erlotinib een hogere incidentie van ernstige huiduitslag/acne werd gemeld dan met afatinib (huiduitslag/acne graad 3: 10,4% vs. 5,9%).

Aanvullende informatie
Niet-kleincellige longkanker (NSCLC) is de meest voorkomende vorm van longkanker die meer dan 85% van alle gevallen van longkanker omvat. Plaveiselcelcarcinoom (SCC), een vorm van longkanker die zich ontwikkelt in de cellen die de luchtwegen bekleden, maakt ongeveer 30% uit van alle gevallen van NSCLC. De behandelopties zijn beperkt en SCC van de long heeft een slechte prognose, waarbij minder dan 5% van de patiënten met gevorderde SCC vijf jaar of langer overleeft.

LUX-Lung 8 werd uitgevoerd in 23 landen en is het eerste prospectieve onderzoek waarin twee verschillende tyrosinekinaseremmers (TKI’s) werden vergeleken bij patiënten met gevorderd SCC van de long (n=795).

Afatinib is in meer dan 50 landen goedgekeurd als eerstelijnsbehandeling van afzonderlijke typen van EGFR-mutatiepositieve NSCLC (onder de merknamen: Giotrif® / Gilotrif®). De goedkeuring van afatinib voor deze indicatie werd gebaseerd op het primaire eindpunt voor de PFS uit het klinische onderzoek LUX-Lung 3 waarin afatinib de tumorgroei significant vertraagde in vergelijking met standaard chemotherapie. Daarbij is afatinib de eerste behandeling die vergeleken met chemotherapie een voordeel voor de algehele overleving laat zien voor patiënten met specifieke typen van EGFR-mutatiepositieve NSCLC. Een significant voordeel voor de algehele overleving in vergelijking met chemotherapie werd onafhankelijk aangetoond in de onderzoeken LUX-Lung 3 en 6 voor patiënten met de meest voorkomende EGFR-mutatie (exon 19-deleties; del19).

Bron: Boehringer Ingelheim & ASCO

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen