Martini Ziekenhuis als eerste in het Noorden helemaal digitaal

Array

image001Het Martini Ziekenhuis werkt vanaf nu volledig digitaal, dat wil zeggen dat er geen papieren medische dossiers meer worden gebruikt. Alle zorgverleners in het ziekenhuis maken gebruik van een veilig Elektronisch Patiënten Dossier (EPD). Hierin staan de medische gegevens van een patiënt. Het Martini Ziekenhuis is in het Noorden het eerste ziekenhuis dat geen papieren dossiers meer gebruikt .

In de afgelopen jaren heeft het Martini Ziekenhuis het EPD gefaseerd ingevoerd. Inmiddels is het laatste medisch specialisme overgezet en werkt het ziekenhuis helemaal digitaal. Peter Littooij, lid Raad van Bestuur: ‘In de papieren medische dossiers werden de medische gegevens handmatig bijgehouden. Dat gaf een groter risico op fouten, onvolledige informatie of zoekraken.

In het nieuwe EPD staat alle informatie van de patiënt bij elkaar. Zo worden labuitslagen en röntgenfoto’s meteen digitaal opgeslagen in het dossier. Patiënten kunnen er daarmee op vertrouwen dat een specialist altijd de meest actuele en volledige informatie bij de hand heeft om een goede diagnose te kunnen stellen. Een ander voordeel van het EPD is dat als de patiënt daar toestemming voor geeft, in de toekomst ook gegevens met andere ziekenhuizen, huisartsen en apotheken kunnen worden uitgewisseld. Dan is ook buiten het ziekenhuis altijd de juiste medische informatie voorhanden.

Ruim 1,6 miljoen dossiers
De papieren medische dossiers zijn in de afgelopen jaren voor een groot deel gedigitaliseerd door de afdeling Medisch Dossierbeheer. Deze afdeling sluit vandaag haar deuren. Voor de medewerkers wordt vervangend werk gezocht. Afdelingshoofd Narda Beekman: ‘Wij beheren 1,6 miljoen medische dossiers, teruggaand tot 1984. Een groot deel daarvan hebben we zelf gedigitaliseerd. Er wordt ook een deel van het archief gescand in ons depot in Tynaarlo. Om het einde van werken op papier te markeren, doen we vandaag symbolisch het laatste papieren dossier in ons ziekenhuis door de versnipperaar.’

Anders werken
De digitalisering heeft grote gevolgen voor het werk op de afdelingen. Op de poliklinieken hoeven secretaresses geen dossiers meer klaar te leggen of op te halen. Ook het uitwerken van de aantekeningen van de dokter is niet meer nodig. De meeste artsen zetten tijdens het spreekuur direct hun bevindingen en afspraken in het EPD. En steeds meer artsen maken gebruik van spraakherkenning bij bijvoorbeeld het invoeren van een operatieverslag. De digitale dossiers zijn vanwege privacywetgeving technisch heel goed beveiligd en alleen in te zien door zorgverleners die een behandelrelatie hebben met een patiënt.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen