Kinder-idolen als Maya de Bij en K3 zetten aan tot overgewicht
Arrayfoodwatch start e-mailactie tegen Studio 100
Uit onderzoek van voedselwaakhond foodwatch blijkt dat kinder-idolen zoals Maya de Bij, Kabouter Plop en K3 kinderen aanzetten tot overgewicht. foodwatch onderzocht de voedselproducten waarvoor de kinderhelden van multimediabedrijf Studio 100 via licenties reclame maken. De onderzochte producten bleken allemaal in de categorie ‘ongezond’ te vallen, waarvoor de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de promotie onder kinderen afkeurt.
foodwatch start vandaag een e-mailactie richting Studio 100. Het bedrijf zal gevraagd worden haar maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen en te stoppen met het ‘uitlenen’ van haar kinder-idolen voor de promotie van producten als koekjes, ijs, chips en hagelslag.
foodwatch onderzocht bij diverse Nederlandse retailers de producten met de kinder-idolen van Studio 100 waaronder K3, Maya de Bij, Bumba, Kabouter Plop, Piet Piraat en Mega Mindy. Het betroffen in totaal 24 producten in de categorieën ijs, chips, koekjes, hagelslag, vleeswaren, sap en siroop. Van alle 24 producten werden de voedingswaarden bekeken en langs de meetlat van het (originele) verkeerslichtsysteem en de onlangs gepubliceerde WHO-criteria voor kindermarketing gelegd.
Alle producten bleken volgens het verkeerslichtsysteem rood te scoren op minstens één voedingsstof. 20 van de 24 producten scoorden rood op suiker, 4 op vet, 13 op verzadigd vet, en 4 op zout. Sterker nog, volgens de WHO-criteria zou niet 1 product richting kinderen kunnen worden gepromoot. Aan de hand van dit zogenaamde ‘nutrient profile model‘ van de WHO worden producten op basis van vijf voedingsstoffen beoordeeld: vet, verzadigd vet, suiker, toegevoegde suikers en zout.
Ook het aantal calorieën en toegevoegde zoetstoffen spelen een rol. Voor 17 productcategorieën geeft de WHO aan hoeveel van bepaalde voedingsstoffen er maximaal in mag zitten. Zit er meer in, dan wordt kindermarketing afgeraden. Voor een aantal productcategorieën wordt kindermarketing sowieso afgeraden, zoals voor snoep, koekjes, energiedrankjes, vruchtensappen en ijsjes. De onderzochte producten vielen voornamelijk in deze categorieën.
Studio 100 is overigens niet de enige partij die haar karakters via licenties uitleent aan ongezonde producten. Ook (multimedia)bedrijven als Disney, Nickelodeon en de Efteling ‘verhuren’ hun kinderidolen aan voedselfabrikanten die onverantwoorde producten aanbieden.
Kindermarketing, overgewicht en obesitas
‘Endorsement’, waarbij een bekend en aansprekend karakter wordt ingezet voor reclamecampagnes heeft effect. Bewezen is dat vooral jonge kinderen van 3 tot 12 jaar producten mét bekend figuurtje leuker of lekkerder vinden én er meer van eten. Sjoerd van de Wouw, campaigner bij foodwatch: “Kinderidolen zijn reclamekarakters geworden. De kinderheld waar je kind vandaag naar zit te kijken, zal proberen je kind morgen te verleiden om te zoete, te zoute of te vette producten te eten. Daarmee wordt de verantwoordelijkheid van ouders ondermijnd.” Inmiddels is 1 op de 7 kinderen en jongeren in Nederland te dik. Kinderen met overgewicht en obesitas hebben meer kans op gezondheidsproblemen, zowel op jonge als op latere leeftijd, zoals psychische problemen, diabetes type 2, hart- en vaatziekten en verschillende vormen van kanker. Uiteindelijk raakt dit probleem iedereen omdat we allemaal meebetalen aan de stijgende zorgkosten voor overgewicht: 1,2 miljard euro aan zorgkosten en 2 miljard euro aan directe maatschappelijke kosten, zo schatte het RIVM in 2003. foodwatch pleit daarom al jaren voor een wettelijk verbod op kindermarketing voor ongezonde producten.
E-mailactie
Om ongezonde kindermarketing te stoppen, start foodwatch vandaag een e-mailactie richting Studio 100. Het multimediabedrijf, dat claimt ethische verantwoordelijkheid hoog in het vaandel te hebben, zal gevraagd worden te stoppen met het ‘uitlenen’ van haar kinder-idolen voor de promotie van ongezonde producten als koekjes, ijs, chips en hagelslag. Consumenten kunnen de e-mailactie ondertekenen via de foodwatch-website.
foodwatch is partner in de Alliantie Stop kindermarketing ongezonde voeding; een actief samenwerkingsverband dat de strijd aan gaat tegen op kinderen gerichte marketing van ongezonde voedingsmiddelen.