Kinderuroloog wil blaas- of hartspierweefsel gaan kweken in spinnenwebben
Array
Deze vondst, in het Universitair Medisch Centrum (UMC) te Utrecht, heeft inmiddels geleid tot de groei en vermeerdering van zowel menselijke hartspier-stamcellen als cellen voor de blaas.
Spinrag
Kinderuroloog Pieter Dik, initiatiefnemer van de spinrag-experimenten, gebruikt de draden van de gouden zijdespin. Deze spinnensoort komt voornamelijk voor in de warmere kuststreken van de Verenigde Staten.
Cellen kweken
Dokter Dik is verbonden aan het Wilhelmina Kinderziekenhuis/UMC. Voor de spinnenwebproeven werkt hij samen met enkele jonge onderzoekers: „We hebben onder meer cellen gekweekt voor het blaasepitheel, zeg maar: de binnenbekleding van de blaaswand. Op een matrix van spinnenzijde. Dat is een klimaat waarop de cellen zich ontzettend thuis blijken te voelen. Ze blijken goed te overleven.”
Zijdedraden
Ook de hartspiercellen, die in het laboratorium over het spinsel uitgezaaid werden, hechtten zich prima op de zijdedraden.’’Na korte tijd gingen ze zich zelfs vermeerderen, in alle richtingen. Ze overbrugden bovendien de ruimten tussen de draden.”
Uiteindelijk wil de arts-onderzoeker – bij ernstige beschadiging van de blaas – een groot deel of zelfs de totale blaas kunnen vervangen met cellen, gekweekt op een mal van spinnenweb. ,,Dat is de heilige graal, waarnaar we op zoek zijn.”
Behandeltoepassing
Maar er zijn meer behandeltoepassingen die lonken: „Dit zou wat kunnen betekenen voor hartpatiënten, die op deze manier nieuw hartspierweefsel zouden kunnen krijgen op de plaats waar ze een infarct hebben gehad. Met een prachtig passende ’patch’, een lapje spinnenweb waarop vervangend weefsel voor de aangedane hartspier groeit.”
Bovendien ziet dokter Dik kansen voor het uittesten van geneesmiddelen op spinnenweb-gekweekte kankercellen, maar ook celvermeerdering ten behoeve van zenuwbeschadigingen (dwarslaesies), voor breinziekten zoals Parkinson en het diabetesonderzoek.