Consumentenbond: Telefonische bereikbaarheid huisartsen onder de maat
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding 10 april 2015 - 09:16
Array
Bereikbaarheid eerstelijn voor verbetering vatbaar
De telefonische bereikbaarheid van huisartsen laat te wensen over. In een onderzoek van de Consumentenbond voor de Gezondgids van april 2015 voldeed ruim 33% van de praktijken niet aan de norm: 19% was telefonisch niet bereikbaar en bij 14% werd de telefoon niet binnen twee minuten beantwoord. Dit is voor verbetering vatbaar, maar wel een vooruitgang ten opzichte van 2010. Bij soortgelijk onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) was toen 58% van de huisartsen bereikbaar binnen twee minuten, nu 66%.
Volgens de normen van het ministerie van Volksgezondheid en de IGZ moet degene die zijn huisarts belt binnen twee minuten iemand aan de lijn krijgen. De Consumentenbond stond bij de 510 gepleegde telefoontjes in 3% van de gevallen zelfs vijf tot tien minuten in de wacht. 81% van de praktijken werkt met een menu waarin te kiezen valt voor ‘spoed’, ‘uitslagen’ of het ‘maken van een afspraak’. In de praktijken waar een assistente direct de telefoon opnam, gebeurde dat meestal binnen 30 seconden.
Reactie minister Schippers
De Consumentenbond heeft de onderzoeksresultaten voorgelegd aan de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) en minister Schippers (Volksgezondheid). De minister vindt dat te veel huisartsen nog niet voldoen aan de norm en laat weten het onderzoek een belangrijk signaal voor de IGZ te vinden en het ook mee te nemen in overleggen met de LHV. Volgens de LHV is de twee minuten-norm niet haalbaar, maar zijn verdere verbeteringen nog steeds mogelijk en noodzakelijk.
Bron: Consumentenbond
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.
Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.
De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.